Snart kan Tel Aviv-børsen i Israel bli tom for selskaper som er involvert i kryptovaluta.

Det israelske børstilsynet (ISA) sa torsdag at det har foreslått en tilføyelse til børsreglene som vil sørge for at selskaper som hovedsakelig investerer i, eier eller utvinner kryptovalutaer ikke kan ta opp aksjene sine til handel, skriver Reuters.

Slike selskaper vil heller ikke få lov til å være i børsens indekser, og hvis de allerede er børsnotert, vil de bli fjernet.

De største slipper unna

Det er et lite unntak. Regelen vil ikke gjelde selskaper med en aksjekapital på over 100 millioner shekel ( rundt 235 millioner kroner).

– Hvis det fortsetter kan dette fenomenet i fremtiden få seriøse konsekvenser for rettferdig handel på børsen generelt og for investortilliten på børsen, sier det israelske børstilsynet, som mener at selskaper som vil operere i kryptovalutamarkedet ikke handles til sin reelle verdi.

– Markedet behandler aksjene irrasjonelt og uforutsigbart, sier ISA.

Forslaget skal ha kommet etter at kursen på det Tel Aviv-noterte selskapet Blockchain Mining har steget voldsomt etter at det sa det ville gå fra å utvinne gull og jernmalm til å utvinne kryptovalutaer.

Siden selskapet meldte om endringen i starten av desember, har det steget 288 prosent på børs.

Norsk kryptoselskap opp 328 prosent

I Norge har tilsvarende historie utspilt seg i gruveselskapet som tidligere het Intex Resources.

Morgenen 27. oktober slapp selskapet meldingen om at det skulle utstede egen kryptovaluta sikret i selskapets fremtidige råvarer. Samtidig endret det navn til Element.

Siden har aksjen steget med 328 prosent til høyeste nivå siden sommeren 2015.

Det har vært svært aktiv handel i Element etter at selskapet endret strategi. Blant de som har kjøpt seg en del opp er investor Haakon Sæter, som ifølge forrige ukes aksjonæroversikter nå er selskapets nest største aksjonær. (Vilkår)

Derfor valgte Norwegian å invadere Argentina
Bjørn Kjos er fornøyd dersom han får nok penger til en bussbillett.
00:50
Publisert: