Oppmerksomheten rundt løsepengeviruset Wannacry satte denne typen utpressing på dagsorden i hele verden.

Nå viser tall fra sikkerhetsselskapet Trend Micro at lønnsommheten ved slik utpressing har ført til rakettvekst i antallet trusler av samme type.

Ifølge Trend Micro tjente cyberkriminelle totalt ti milliarder kroner i 2016 på løsepengevirus.

Wannacry i seg selv har ikke vært så lukrativt for bakmennene, noe som er bra i og med at de som betaler løsepenger i dette angrepet uansett ikke får filene sine tilbake.

Sterk vekst

Muligheten for å tjene gode penger med relativt liten risiko for straffeforfølgelse har gjort at stadig flere ønsker en bit av dette markedet.

Fra 2015 til 2016 ble det registrert en økning på 725 prosent i antall typer løsepengevirus man kan bli rammet av. Blant disse er helt nye typer virus og varianter av eksisterende virus.

Veksten har avtatt i år, men det er ifølge Trend Micro ingenting som tyder på at hackerne vil tjene noe mindre på virksomheten i år.

Noen av de viktigste tiltakene man kan gjøre for å sikre seg mot å måtte betale løsepenger til hackere trekker Trend Micro fram å flittig sikkerhetskopiere viktige filer og systemer og å alltid installere sikkerhetsoppdateringer som gjøres tilgjengelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.