Med seg hadde han et «mannskap» på tre, 18 år gamle Oliver Daemen fra Nederland, 82 år gamle Nasa-pionér Wally Funk fra Texas, og sist, men ikke minst, sin egen bror Mark Bezos.

New Shepard satte kursen mot verdensrommet på årsdagen for månelandingen til Apollo 11 for 52 år siden. Oppskytingen skjedde klokken 15:12 norsk tid tirsdag etter å ha blitt utsatt med litt i underkant av ti minutter.

Selve raketten landet trygt på plattformen klokken 15:20. Mannskapet satt i kapselen som utløste fallskjermene og landet klokken 15:23.

Jeff Bezos, og hans «mannskap». Fra venstre: Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen, og Wally Funk.
Jeff Bezos, og hans «mannskap». Fra venstre: Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen, og Wally Funk. (Foto: Blue Origin via AP)

Høyere enn Branson

Bezos' romselskap Blue Origin sendte bæreraketten opp til 106 kilometers høyde, 16 kilometer lenger opp i verdensrommet enn hva milliardær Richard Branson klarte 11. juli.

Hele romferden tok ikke mer enn ti minutter. Fire av dem ble tilbrakt utenfor Karman-linjen som regnes som grensen mellom atmosfæren og verdensrommet. Passasjerene opplevde vektløshet i et par minutter.

Romkapselen er fullt automatisert, og det er ikke behov for trente piloter hverken på turen opp eller ned. Bransons Virgin Galactic-fly trengte to piloter for å lande. Bezos' bærerakett landet tre kilometer fra oppskytingsstedet, mens kapselen landet med fallskjerm på en «pute» av luft.

Flere turer

Blue Origin har nå gjennomført 16 vellykkede ferder med New Shepard siden 2015. Selskapet har ennå ikke begynt å selge billetter til de neste turene som planlegges.

Bezos sa etter flyvningen til CNBC at denne oppskytningen kun var et lite og innledende steg mot Blue Origins mål.

– Det vi egentlig forsøker å gjøre er å bygge gjenbrukbare romfartøy. Det er den eneste måten å bygge en vei til verdensrommet på, og vi trenger å bygge veien til verdensrommet så våre barn kan bygge fremtiden, sa Bezos til CNBC.

Skal bli like gode på å romfart som på vanlig luftfart

– Denne suborbitale turismen lar oss trene. Vi trenger å gjøre det om igjen og om igjen, og bli like gode på å drive romfartøy som vi som sivilisasjon er på å drive kommersielle fly, la Bezos til.

Suborbital betyr at fartøyet ikke går i bane rundt Jorden.

Bezos grunnla Blue Origin i 2000 med mål om å en dag bygge kolonier i verdensrommet med kunstig tyngdekraft, der millioner av mennesker kan bo og jobbe. Bezos har totalt en formue på omtrent 204 milliarder amerikanske dollar. Det tilsvarer omtrent 1.841 milliarder kroner med dagens kronekurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.