– Vi er bare så vidt kommet i gang. Men av og til må man ta litt fra bordet, sier Jens Rugseth.

Sammen med partneren Rune Syversen står han bak it-suksessene Link Mobility Group og Crayon Holdings. Begge selskaper har vært på børs og vært tatt av børs, Crayon på slutten av 2017. Siden er rådgivningsselskapet, som kaller seg eksperten på software, firedoblet i verdi, og prises nå til 5,2 milliarder kroner.

Mandag kveld varslet Crayon Holdings at de to gründerne vil selge en drøy tredjedel av aksjene sine, samtidig som selskapet også vil hente inn 300 millioner kroner.

Det gir 195 millioner kroner til de to gründerne som sammen eier selskapet Karbon Invest. Indirekte går 121 millioner til Rugseth, 74 til Syversen. Fra forrige børsopphold tikket det også inn drøyt 300 millioner kroner. Etter salget har de igjen 7,5 prosent av Crayon som nå prises til drøyt 400 millioner kroner. Dermed har de bikket en milliard kroner på Crayon.

Crayon-gründer Rune Syversen.
Crayon-gründer Rune Syversen. (Foto: Crayon Group Holding)

– Vi har ikke solgt på ti år, og tenker ikke på verdien til hverdags. Det er ufattelig.

Rugseth opplyser at opprinnelig kostpris var 30.000 kroner, pluss noen kjøp underveis.

Tror på mangedobling

– Vi er såre fornøyd med den strategien vi har lagt for Crayon. Vi har kontorer i 40–50 land, og vokser mer enn konkurrentene. Det har vi tenkt å fortsette med. Vi er veldig opportunistiske, sier Rugseth, som er styreleder i børsnoterte Crayon Group Holding.

– Hva gjør dere som konkurrentene ikke gjør?

– Hvis du lover å ikke skrive det på engelsk, skal jeg svare. Vi sitter på kundens side av bordet med en ekspertstab som ingen andre har. Programvare er en jungel, og store konserner bruker over en milliard kroner i året på software uten å se hva de har kjøpt. Vi hjelper kundene å velge hva de bør kjøpe, når og hvor, hvordan bruke den optimalt, vi har også en del egenutviklet programvare.

Rugseth anslår at Crayon med rundt 1300 ansatte nå har en drøy prosent av markedet globalt.

– Det er ingenting i veien for at Crayon kan bli et 50 eller 100 milliarderselskap. Vi har holdt på i 18 år, og arbeidsdagene er fokusert på å løse problemer og hvordan vi kan gjøre jobben litt bedre i morgen. Er vi tro mot strategien, er det fullt mulig.

Med 300 friske millioner hentet i markedet, vil Crayon både ha til oppkjøp og til drift.

– Det skjer store endringer når software skal overføres fra pc-er til skytjenester. Det oppstår store muligheter, og vil være forberedt. For oss har korona gitt en økonomisk boost, men for mange små som er dårlig finansiert, er det ganske tøft, og en del vil søke en trygg havn. Vi er blitt såpass store at vi oppfattes som en trygg havn for noen.

Sånt vi ikke kan

– Hva skal du og Syversen bruke 195 millioner til?

– Det aller meste går inn i virksomheter vi er inne i som trenger penger, noe til kemneren og familie, og noe til prosjektene vi skal holde på med når vi blir gamle, når vi skal drive med sånt vi ikke kan.

– Hva er det?

– Vi har bygget opp Norges største dyrebutikk-kjede, både online og butikker, nå i de fire største byene og skal vokse videre. Vi er også i gang i dart- og restaurantkjeden Oche, foreløpig i Australia, USA og Holland, i tillegg til Torggaten i Oslo. Nå er vi veldig på jakt etter nye gode lokaler.

Før jul overtok de også sak- og arkivsystem-virksomheten til Evry. Etter fusjonen mellom Evry og Tieto, ga Konkurransetilsynet pålegg om salg av sak- og arkivsystemet, som ble overtatt med 100 ansatte og har fått navnet Sikri.

– Her ser vi store muligheter, sier Rugseth.

De to gründerne er fortsatt sentrale i Link Mobility Group, som ble tatt av børs for to år siden og storparten solgt til det amerikanske oppkjøpsfondet Victory Partners.

– Vi var bekymret for koronaeffekten, men meldingstjenesten er veldig attraktiv for myndigheter som vil kommunisere med innbyggere, og har hatt en kraftig vekst. Vi omsetter for fire milliarder i år og har bedre lønnsomhet nå enn da vi gikk av børs.

Han anslår at det vil ta fem år å rulle ut Link Mobility i store deler av verden.

– Det kan godt hende vi skal tilbake på børs da. Det er vanskelig med globalisering når du er på børs og skal levere kvartalsresultater. Det var slik vi gjorde det i Crayon også, tok veksten over resultatregnskapet. Det er ikke så lett når du er på børs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.