Apple har ingen tradisjoner for å selge billigprodukter, men har de siste ti årene slått seg opp til å bli verdens mest verdifulle børsnoterte selskap gjennom eksklusiv design, som kundene er villige til å betale ekstra for. Men nå kan strategien få seg en justering. Apple jobber nemlig med en billigere versjon av Iphone, skriver Wall Street Journal.

Apple skal ha vurdert muligheten for en slik telefon i flere år, men ifølge avisens kilder er det nå fortgang i planene, og en billig-versjon kan komme på markedet senere i år. Kildene mener telefonen kan bli ganske lik dagens Iphone, men trolig med en mindre eksklusiv innpakning. Aluminiumsrammen kan bli erstattet med plast. Ellers skal det være snakk om å bruke mange av de samme delene, muligens noen fra eldre modeller.

Avisen understreker at Apple fremdeles kan komme til å skrinlegge planene, og Apple vil ikke kommentere ryktene.

Ny strategi under Cook?
En del rykter knyttet til Apple svirrer rundt i svært lang tid, uten at noe kommer på markedet. Men det hender også at produktet til slutt dukker opp, bare mye senere enn mange trodde. For eksempel hadde ryktene om en Ipad mini levd lenge da produktet endelig kom i høst. Og nettopp Ipad mini kan være et tegn på at Apple justerer sin strategi.

Under Steve Jobs ledelse fokusert selskapet hardt på noen få eksklusive produkter, men året etter at Tim Cook tok over ledelsen kom Ipad mini. Analytikerne mente lavere pris var den største fordelen med mini-versjonen, fordi dette kunne demme opp for billige nettbrett bygget på Googles Android-system.

Apple har langt større utfordringer med billigprodukter på mobilmarkedet enn nettbrettmarkedet. I fjerde kvartal 2012 var deres andel av verdensmarkedet bare 14,6 prosent, ned fra 23 prosent året før, ifølge IDC. Den store vinneren er Samsung, som nå er oppe i 31,1 prosent, takket være en blanding av dyre toppmodeller og rimeligere telefoner.

Les også: Rekordoverskudd for Samsung

Hvis utviklingen fortsetter risikerer Apple at deres plattform ikke lenger blir den mest attraktive å lage app-er for, og det kan igjen påvirke salget negativt.

Har billigmodell allerede
Ifølge Wall Street Journal skal Apple ha hatt planene klare for en rimeligere Iphone allerede i 2009, men planene ble da skrinlagt. På en måte har de likevel skaffet seg billigmodeller, ved å fortsette å selge gamle modeller rimeligere. I Norge kan man for eksempel kjøpe en Iphone 4 fra Apple for 2890 kroner, mens Iphone 4S går for 4290 og Iphone 5 koster 5190 kroner.

Les også:

Apple «intenst interessert» i tv-bransjen

- Apple nekter oss å si at det er noe feil med Iphone (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.