Klokken 19 norsk tid i kveld inntok Steve Jobs scenen i Moscone Center i San Francisco. Som så ofte før. 5.200 oppmøtte fikk se en tynn, men opplagt Steve Jobs gå på scenen.

- Vi skulle gjerne hatt flere av dere her, men dette er den største arenaen vi kunne oppdrive, innledet Steve Jobs.

Som ventet ville ikke Jobs avsløre alt med en gang, men sa at agendaen for dagens presentasjon består av OS X Lion, iOS 5 og «noen nye nettskygreier» som Jobs selv kalte det. Det viste seg å være Icloud og Itunes Match som var de største hemmelighetene.

Icloud
La oss ta det beste først. Apple lanserte i kveld sin nye nettskytjeneste Icloud.

- Dette har vi jobbet lenge med og jeg gleder meg til å vise det til dere, sa Steve Jobs og gjentok med det de ordene han alltid bruker om nye produkter og tjenester.

- Alle produkter har kamera og video nå. Man ønsker selvsagt å ha alt innhold fra alle disse synkronisert og tilgjengelig overalt. Hittil har dette vært et mareritt. Derfor flytter vi nå ditt digitale liv opp i nettskyen, sier Jobs.

Iphone, Ipad, Ipod og Mac vil fra høsten av automatisk laste opp nytt innhold til nettskyen og så synkroniserer nettskyen det ut til de andre enhetene.

Nettskyen er et begrep for sentralisert, internettbasert lagring i stedet for lagring på en enhets minne. De mest vanlige eksemplene er Hotmail, Gmail og bildetjenester som Fotoknudsen og Flickr. Med lagring i nettskyen kan man få tilgang til arkivene fra hvor som helst så lenge man har nettilgang.

- Alt skjer automatisk, det er ingenting nytt å sette seg inn i. Det bare virker, sier Jobs.

Icloud er basert på de eksisterende tjenestene i MobileMe som Jobs innrømmer ikke er blant Apples beste påfunn. Men nå er alt laget på nytt fra bunnen av og samlet i Icloud.

Alle på en
Gjennom Icloud synkroniseres kalendre og kontakter automatisk mellom alle dine Apple-produkter. Også om du har flere kalendre. Synkronisering av kontaker, kalendre og e-post er gratis og uten reklame. MobileMe opphører å eksistere.

Også apps blir tilgjengelige gjennom Icloud. Alle apps du har kjøpt eller kjøper kan sendes ut til alle dine enheter automatisk. Det samme gjelder bøker kjøpt i Ibooks.

Hver dag tar Icloud en sikkerhetskopi av innholdet ditt så du ikke trenger å bekymre deg for å miste mer enn noen timer med innhold. Når du får et nytt produkt trenger du bare å logge deg på og så synkroniseres innholdet ditt automatisk. Sikkerhetskopi fungerer bare over trådløst nettverk.

Man får også automatisk synkronisering av alt innhold i iWork.

Apps-utviklere kan lage egne apps som utnytter Icloud til lagring og synkronisering.

Bilder i skyen
Ikke overraskende fungerer Icloud også for bilder. Alle bilder man tar blir automatisk lagret i Icloud og sendt til de andre enhetene. For brukeren dukker bildene stille opp i en felles bildemappe kalt Photostream på alle enhetene uten at man må åpne noe annet lagringssted eller en egen app. Man får med andre ord ett album som er likt overalt.

- Ett problem vi har møtt er at bilder tar opp mye plass. Vi kommer til å lagre de siste 1.000 bildene dine lokalt på enhetene. Dersom du vil ha dem tilgjengelig lengre må du flytte dem til en mappe, sier Jobs.

I Iclouds blir bilder liggende i 30 dager.

Itunes i skyen
Lignende funksjoner kommer også i Itunes. Alt man har kjøpt på en enhet kommer også automatisk opp på de andre uten ekstra kostnad. Man kan ha inntil 10 aktive enheter å dele mellom.

Man får fem gigabyte med lagring i Icloud , men bilder og musikk går heldigvis ikke inn i kvoten. Icloud blir tilgjengelig samtidig med Ios 5 i høst.

Itunes Match ble den store overraskelsen i dagens presentasjon. Tjenesten gjelder all den musikken man har lagret som ikke er kjøpt i Itunes.

- Itunes Match leter gjennom harddisken din og identifiserer hvilke spor du har som også finnes i Itunes-butikken. De matchene vi finner behandler vi med samme vilkår som om de skulle vært kjøpt hos oss, sier Jobs.

Man får altså mer eller mindre hele musikkbiblioteket tilgjengelig på alle Apple-enheter gjennom nettskyen, uten at man må laste opp musikken til internett fra egen harddisk. All musikk man ikke klarer å matche mot Itunes lastes opp til Icloud og gjøres om til høy kvalitet uten noen form for kopibeskyttelse.

Itunes Match vil koste 25 dollar per år uansett hvor stort musikkbiblioteket ditt er.

OS X Lion
OS X Lion er det nye operativsystemet for Apples serie av pc-er, Mac. Det er nå 54 millioner Mac-pc-er i bruk i verden.

- Det siste året har Windows hatt en nedgang på en prosent mens vi har vokst 28 prosent, sier produktsjef i Apple, Phil Schiller.

Mac OS X Lion har over 250 nye funksjoner og forbedringer, men bare ti av dem ble gjennomgått under kveldens presentasjon.

Først ut er multitouch. Alle Apples nye bærbare pc-er vil støtte bruk av flere fingre på pekeplaten samtidig. Dermed kan man zoome og flytte skjermbildet som på en smarttelefon også på pc-en.

Den neste nyheten er fullskjermapplikasjoner. Mac OS har stort sett basert seg på vinduer som ikke fyller hele skjermen, men fra nå vil det bli enkelt å lage en modus hvor brukerne selv kan forstørre en applikasjon til å dekke hele skjermen uten rammer. Man kan enkelt skifte modus ved å dra fingeren over pekeplaten.

 

Mission Control er en ny funksjon som gjør det lett å administrere flere samtidige skrivebord med hver sine sett av kjørende applikasjoner.

- En livbøye for dem som stadig har mengder med vinduer åpne samtidig og trenger å organisere dem, sier Schiller.

Macs egen applikasjonsbutikk blir integrert i Lion. Meningen er at man skal få dekket hele sitt programvarebehov der om man ønsker. Nye App Store støtter kjøp innenfra applikasjonene, automatiske meldinger (push) og økt sikkerhet gjennom at applikasjonene ikke får direkte tilgang til maskinen din før de er godkjent (sandbox).

Launchpad organiserer alle applikasjonene på pc-en på samme måte som man er vant med på Iphone. Alle snarveiene settes opp i en matrise og kan organiseres slik brukeren selv foretrekker.

Resume er en funksjon som «fryser» en applikasjon når man stenger den. Neste gang applikasjonen starter begynner man akkurat der man slapp. Det samme gjelder om man starter om pc-en. Ved en omstart vil alle vinduer dukke opp slik de var da man begynte omstarten.

Autolagring er også en ny funksjon i Lion. Den sørger for at du ikke trenger å miste noe selv om du glemmer å lagre et dokument eller annet du jobber med. Autolagring lagrer arbeidet ditt i stillhet i bakgrunnen så du slipper å forholde deg til det.

Med Versions kan man manuelt lagre versjoner av dokumenter man jobber med. Dette gjelder i alle typer applikasjoner som støtter dette. De ulike versjonene dukker opp i en egen liste om man ønsker å gå tilbake til et tidligere stadium i redigeringen.

Lion får også en egen delingsfunksjon kalt AirDrop. Med AirDrop kan man få opp en visuell gjengivelse av kontakter man har avtalt deling med og så dra dokumenter, bilder, videoer eller presentasjoner til bildet av en kontakt for å dele med dem.

Siste funksjon i Lion som blir nevnt i denne presentasjonen er en forbedret søkemotor i e-postprogrammet Mail. Den nye søkefunksjonen blir mer likt søk på internett og kommer med forslag til søk etterhvert som du skriver.

Mac OS X Lion blir tilgjengelig i juli kun som nedlasting fra Mac App Store. Nedlastingen er på fire gigabyte og vil koste 30 dollar, men kan da installeres på alle dine autoriserte Mac pc-er.

 

Ios 5
Det er nå over 200 millioner enheter i verden med Ios installert. Dette gir Apple en markedsandel på 44 prosent blant mobile operativsystem, ifølge Apple selv. Dette inkluderer Iphone, Ipad og Ipod Touch.

Apple har solgt 25 millioner Ipad totalt. De er stadig også verdens største musikkforhandler med 15 milliarder sanger omsatt. Det er nå 425.000 apps i App Store og 90.000 apps laget spesielt for Ipad.

- Vi har betalt ut over 2,5 milliarder dollar til apps-utviklere siden starten, sier sjef for Ios i Apple Scott Forstall.

Så kom turen til å avduke Ios 5. Den får 1.500 nye API-er man kan utnytte til å lage apps. I tillegg kommer 200 rene nye funksjoner. Ti nyheter ble presentert:

Varslinger får seg en ansiktsløftning. Hittil har varsler dukket opp som meldinger på låseskjermen og som røde prikker over apps. Nå får iOS et nytt verslingssenter som samler alle typer varslinger på ett sted - låseskjermen. Man kan enkelt se hvor mange nye meldinger og e-poster man har og man kan se andre meldinger fra de applikasjonene som sender ut varsler.

I varslingssenteret kan man dra fingeren over varsler for å få opp det neste i samme kategori. Dette minner veldig om lignende funksjoner i Android og andre operativsystemer.

Newsstand heter en ny applikasjon som skal være en digital bladkiosk. Her kan man laste ned alle magasiner som gis ut for iOS og dersom man abonnerer vil nye utgaver lastes ned automatisk i bakgrunnen. Newsstand ligner naturlig nok en del på iBooks.

Apple har også bygget inn støtte for Twitter i operativsystemet. Det betyr at man kan sende bilder direkte til Twitter fra kameraet og sende ut lenker fra Safari direkte til Twitter. Dersom andre apps får Twitter-støtte kan man «tweete» direkte fra dem også. Også dette er en funksjon som lenge har vært støttet i Android.

- Det er viktig for oss å gjøre Twitter lettere tilgjengelig for brukerne våre, sier Forstall.

Nettleseren Safari har også fått noen nyheter. Ifølge Apple brukes deres nettleser til 64 prosent av all nettsurfing på mobiltelefoner i verden.

- Vi har lagt til en funksjon vi kaller Safari Reader. Den rydder opp nettsider slik at du kun får se brødteksten i en artikkel i hele skjermens bredde automatisk, sier Forstall.

Man kan også sende hele artikler som e-post, ikke bare lenker. Det er nok ikke bare populært blant nettaviser som lever av å vise annonser på nettsidene sine.

Reading List er neste funksjon som demonstreres. Med den kan man lage en liste over nettsider man vil lese, men ikke har tid til å lese akkurat da. Dersom man ha mer enn ett Ios-produkt kan man synkronisere les-senere-listen mellom disse. Har man flere nettsider åpne samtidig får man nå disse organisert som faner i toppen av bildet.

Reminders
Denne nye funksjonen er en utvidet huskeliste. Man kan sette alarmer for ting man skal huske, men den største nyheten med dette er nok at man kan knytte en alarm til geografisk plassering.

- Jeg kan sette en geografisk alarm som minner meg om at jeg må ringe kona når jeg beveger meg utenfor dette konferansesenteret, sier Forstall.

Reminders kan selvsagt synkroniseres mellom flere enheter og med kalenderprogrammet Ical.

Kameraet kan nå aktiveres fra låseskjermen dersom man trenger rask tilgang til kameraet - også uten å taste låsekoden om man bruker dette. Man får imidlertid ikke tilgang til lagrede bilder uten å taste kode. Om man ønsker kan man bruke «volum opp»-knappen for å ta bilder.

I tillegg til å kunne trykke på skjermen for å fokusere vil kameraet nå også basere eksponeringsverdiene på det området man fokuserer. Etter at bildet er tatt kan det optimaliseres direkte på telefonen.

Ifølge Forstall er Iphone 4 det mest brukte mobilkameraet i verden og snart det mest brukte kameraet totalt. Bare Nikon D90 er mer brukt foreløpig. Klassikere som Canon Eos 5D er forlengst passert.

Mail
E-postprogrammet til Ipad og Iphone har fått nye funksjoner også. Nå kan man skrive e-poster med rik tekst, det vil si ulike skrifttyper og effekter som uthevet og kursiv skrift. Det blir også lettere å markere tekst ved hjelp av knapper i stedet for at man må dra markørene med fingrene.

Søkemotoren kan nå søke seg gjennom alt innhold i e-poster og man kan dra og slippe e-postadresser til mottakerfeltene. Apple har også lagt til en ordboktjeneste i Ios 5 så man kan få opp forkl#229er og definisjoner av ord bare ved å markere dem.

Dersom man skriver e-poster på Ipad mens man holder den i begge hender kan man bruke en ny funksjon som splitter opp tastaturet i to så man kan bruke begge tomlene uten å slippe Ipaden.

Farvel kabler
En gladnyhet for mange er at Ios nå kan synkroniseres mot Mac og Windows uten kabler. Mye kan allerede synkroniseres uten kabel, men musikk, filmer, bilder og en del andre ting må man nå koble til en pc med Itunes for å synkronisere.

- Vi vet at vi selger produktene våre til mange husholdninger som ikke har en pc. Nå trenger man ikke engang koble til Itunes for å aktivere produktene første gang, sier Forstall.

Hittil har man vært nødt til å koble Iphone og Ipad til en pc med Itunes for i det hele tatt å få skrudd på produktet når man tar det ut av esken.

Oppdateringer til Ios og applikasjoner kommer nå som nedlastinger og i såkalt delta-format. Delta-format betyr at man kun laster ned endringene og ikke en komplett ny versjon. Det betyr igjen at nedlastingene blir mindre i størrelse og tar kortere tid å installere.

Som ryktene ville ha det til kommer også en ny intern meldingstjeneste for alle typer produkter som bruker Ios. Dermed kan de som bruker Ipod Touch og Ipad også sende direktemeldinger slik man kan med sms på Iphone.

Meldingstjenesten vil ikke bare inkludere tekst, men også bilder, video og kontakter. Starter man en samtale på Ipad kan man fortsette den på Iphone om man vil.

Ios 5 vil bli tilgjengelig til høsten, men utviklere kan begynner å lage apps for de nye funksjonene allerede nå. Støttede enheter er Iphone 3G S, Iphone 4, Ipad 1 og 2 og Ipod Touch av tredje og fjerde generasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.