I 2016 ble John Markus Lervik headhuntet av milliardær Kjell Inge Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen for å etablere et selskap som kunne levere data og programvare til tungindustrien. Røkke og Eriksen så behovet. Lervik hadde kompetansen.

– Det var oss tre. Men mitt problem den gangen var at jeg hadde ingen erfaring eller peiling på industri, så jeg var ikke veldig gira på det, har Lervik tidligere uttalt.

Den tidligere Fast-gründeren gikk likevel med på å prøve noen måneder, og tidlig 2017 ble Cognite etablert. I dag er Cognite et milliardeventyr, hyppig omtalt som Akers it-juvel.

Nå går Lervik av som sjef for selskapet han selv har bygget opp. Lervik fortsetter imidlertid i ledergruppen med ansvar for strategi og utvikling.

– Jeg er 90 prosent fornøyd, ettersom min lidenskap er knyttet til produktutvikling. Jeg kommer til å bruke like mye tid på selskapet fremover, og håper jeg vil ha enda større innvirkning i ny rolle, sier han.

Lervik erstattes av Girish Rishi, som tidligere har vært administrerende direktør i Blue Yonder, et amerikansk programvareselskap.

Øyvind Eriksen, Aker-sjef og styreleder i Cognite, takker Lervik for vel utført arbeid.

– Dette er i tråd med strategien fra dag en. Med Girish på laget vil vi fortsette å jobbe for å skalere opp virksomheten globalt, sier Eriksen.

Børsaktuell

Ideen bak Cognite er å bli industriens svar på Google. Selskapet skal samle data fra oljeplattformer, skip, kraftstasjoner og fabrikker som gjør at mennesker kan ta bedre beslutninger, forbedre driften av utstyret, skjønne hvor det halter og bli mer effektive.

Eriksen har tidligere uttalt at notering på teknologibørsen Nasdaq i USA er sannsynlig.

– Vi har ikke bestemt oss for timing ennå. Det vil bestemmes av selskapets utvikling og rådende markedsforhold, sier Eriksen, som selv har kjøpt seg inn i selskapet.

Fra venstre avtroppende sjef i Cognite John Markus Lervik, ny sjef Girish Rishi, og styreleder Øyvind Eriksen.
Fra venstre avtroppende sjef i Cognite John Markus Lervik, ny sjef Girish Rishi, og styreleder Øyvind Eriksen. (Foto: Gunnar Lier)

Året Røkke og Eriksen tok kontakt med Lervik, var det samme året han sonet fire måneder i fengsel for regnskapsjuks og markedsmanipulasjon. Dette gjaldt forhold fra årene 2006-2007, da Lervik ledet teknologiselskapet Fast, som han selv hadde gründet.

– Har dommen hatt noe å si for denne avgjørelsen?

– Allerede da vi etablerte dialog med John Markus i 2016, var planen å bygge opp selskapet til en viss størrelse, for så å gi sjefsrollen videre. Dette har vært utgangspunktet hele veien. Avgjørelsen er basert på våre ambisjoner for Cognite, og ikke ting som hører fortiden til, sier Eriksen.

– Tror du dommen ville gjort det vanskeligere å markedsføre seg mot investorer og kunder?

– Det blir bare spekulasjoner, for John Markus har helt siden starten av vært klar på at han ikke skal lede et børsnotert selskap. Det vil innebære så mye arbeid knyttet til formelle prosesser, noe som aldri har vært i John Markus' interesse. Vi la dommen bak oss lenge før vi etablerte Cognite, og den har ikke hatt noe å si for selskapets drift eller evne til å vinne kunder, sier Eriksen.

Lervik sier selv at han ikke har opplevd dommen som en hindring.

– Jeg er en person som ser fremover, sier han.

– Ingen shortselger

Den seneste aksjetransaksjon i selskapet skjedde i februar, da det statseide saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco – verdens tredje største selskap, målt i markedsverdi – kjøpte Aker BPs eierandel på 7,4 prosent for litt over én milliard kroner. Transaksjonen priset selskapet til over 13 milliarder kroner, på stedet hvil fra en transaksjon gjort sommeren 2021.

John Markus Lervik, til høyre, går av som sjef for Akers teknologiselskap Cognite. Her med ny sjef Girish Rishi. - John Markus har en imponerende merittliste å vise til. Han har skapt og bygd nyskapende programvareselskaper, og jeg ser frem til å samarbeide med han og våre kunder og partnere, sier Rishi.
John Markus Lervik, til høyre, går av som sjef for Akers teknologiselskap Cognite. Her med ny sjef Girish Rishi. - John Markus har en imponerende merittliste å vise til. Han har skapt og bygd nyskapende programvareselskaper, og jeg ser frem til å samarbeide med han og våre kunder og partnere, sier Rishi. (Foto: Gunnar Lier)

I 2021 fikk Cognite en omsetning på over 600 millioner kroner, opp fra 500 millioner kroner året før. Eriksen og Lervik sier lite om utviklingen så langt i 2022, men understreker at målet er sterk vekst.

I dag er Kjell Inge Røkkes Aker Capital største eier, med 50,5 prosent av selskapet. Røkke er ikke den eneste som har kunnet følge kursutviklingen til Cognite med stor glede. Lervik eier selv 7,2 prosent av selskapet, tilsvarende 950 millioner kroner.

– Skal du beholde aksjene?

– Selvfølgelig, sier Lervik rolig.

– John Markus er ingen shortselger, skyter Eriksen inn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.