Jordan Belfort, den tidligere straffedømte aksjemegleren og entreprenøren som ble portrettert i filmen « The Wolf of Wall Street» fra 2013, med Martin Scorsese i regissørstolen og Leonardo DiCaprio i hovedrollen, advarer nå mot digitale myntemisjoner, såkalt ICOs, og kaller det den største svindelen noensinne.

– Promotører for ICOs foreviger svindel av den verste sorten for alle. Sannsynligvis har 85 prosent av folk der ute ikke dårlige intensjoner, men problemet er at hvis fem eller ti prosent prøver å svindle deg, er det en katastrofe, sier Belfort, ifølge Financial Times.

Bannlyst i Kina

En ICO, innebærer at oppstartselskaper oppretter egne valutaer og foretar digitale myntemisjoner der de henter inn kapital og utsteder egne myntenheter eller tokens som skal gi investorene tilgang til fremtidig påvirkning av prosjektet eller profitt dersom prosjektet stiger i verdi.

Hittil i år har det ifølge Coinschedule.com blitt gjort 202 ICOs som til sammen har hentet inn tre milliarder dollar. Problemet er at enkelte av disse bare er laget for å hente raske penger uten at det ligger noen ny, god teknologi bak den digitale valutaen. Likevel kan emisjonen være hausset opp som banebrytende og en gyllen mulighet for investorer.

Forrige måned forbød den kinesiske sentralbanken finansiering gjennom digitale myntemisjoner som mener de har forstyrret den økonomiske og finansielle orden i landet. Britiske lovgivere har sagt at investorene burde forberede seg på at verdien av deres token faller til null, ifølge Financial Times.

«Verre enn meg»

– Alle, til og med bestemødre, vil bli med på turen. Jeg sier ikke at det er noe galt med tanken bak kryptovalutaer, eller tulipanløk for den saks skyld. Det er folk som vil involvere seg i det og forringe ideen, sier Jordan Belfort.

Leonardo DiCaprio som Jordan Belfort i filmen «Wolf of Wall Street».
Leonardo DiCaprio som Jordan Belfort i filmen «Wolf of Wall Street». (Foto: Mary Cybulski/AP/NTB Scanpix)

Han drar paralleller mellom ICOs og «tomme emisjoner» fra 70- og 80-tallet der selskaper hentet inn penger fra investorer uten å egentlig spesifisere hva pengene skulle brukes til. Selv ble Belfort dømt til fire års fengsel for hvitvasking og markedsmanipulasjon i 1998. Han slapp ut etter 22 måneder i kasjotten.

– Det er den største svindelen noensinne, en gigantisk svindel som kommer til å smelle i ansiktet på så mange folk. Det er mye verre enn det jeg gjorde, sier Belfort.

«Åpenbart en stor interesse»

Financial Times skriver også at flere såkalte egenhandelselskaper, eller tradingselskaper, på Wall Street har begynt å få ferten av kryptovalutaer som en mulighet for stor gevinst på grunn av den høye volatiliteten.

Det Chicago-baserte verdipapirtradingselskapet DRW har satt av en armé på et dusin ansatte som kjøper og selger bitcoin daglig gjennom datterselskapet Cumberland Mining, såkalt «daytrading».

– Volatiliteten i verdipapirer er på historisk lave nivåer – overalt, bortsett fra kryptovalutaer. Så det er åpenbart en stor interesse for dette områder, sier administrerende direktør Garrett See i tradingselskapet DV Chain, ifølge Financial Times.(Vilkår)

TV 2-redaktør letter på sløret
– Da møtte vi opp på et klokkeslett og satt oss ned foran tv-en, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække som husker tilbake på starten av TV 2 for 25 år siden.
01:32
Publisert: