Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange har ikke lenger noen muligheter til å kommunisere med omverden, etter at myndighetene i Ecuador onsdag besluttet å kutte hans nettforbindelse og pålegge ham besøksforbud. Årsaken er at Ecuador mener Assange har brutt en avtale om ikke å blande seg inn i andre staters anliggender.

Julian Assange har siden 2012 vært i frivillig asyl i den ecuadorianske ambassaden i London. Derfra har han fortsatt å drive publiserings- og lekkasjeaktivitetene til varslerplattformen Wikileaks og kommentert aktuelle nyhetssaker.

Ifølge Wikileaks er det Julian Assanges uttalelser om situasjonen i Spania som har forårsaket tiltaket.

«Wikileaks redaktør har fått munnkurv og er blitt isolert av Ecuadors nye president Lenin Moreno. Han kan ikke tweete, snakke med pressen, motta besøkende eller ringe». skriver Wikileaks i en offisiell uttalelse på Twitter. Varslernetstedet utpeker denne tweeten som årsaken til Assanges internettstans:

«I 1940 ble den valgte presidenten i Catalonia, Lluís Companys, fanget av Gestapo, etter anmodning fra Spania, levert til dem og henrettet. I dag har tysk politi arrestert den valgte presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, på forespørsel fra Spania, som skal utleveres».

I en egen pressemelding om saken, begrunner myndighetene i Ecuador tiltaket med Julian Assanges atferd i sosiale medier.

«Dette ble utført etter Assanges brudd på en skriftlig avtale som ble inngått med myndighetene i Ecuador ved utgangen av 2017, der han lovet ikke å sende meldinger som forstyrrer andre suverene staters saker», heter det i pressemeldingen hvor det understrekes at flere sanksjoner kan bli aktuelle.

En rekke kjente politikere, kulturpersonligheter og kjendiser som Brian Eno, Oliver Stone og Yanis Varoufakis oprotesterer mot tiltaket med hashtagen #reconnectJulian. Torsdag havnet saken på topp blant Twitters «trending topics».(Vilkår)

Business på klodens varmeste sted
Yara satser milliarder på en av verdens mest ugjestmilde steder i kampen om kaliumsulfat.
03:05
Publisert: