Den kjente milliardæren og investoren Jan Haudemann-Andersen har lenge vært blant de største eierne i det norske e-læringsselskapet Kahoot.

I takt med at aksjene har steget på Børsen, har Haudemann-Andersen hatt store, om enn, urealiserte gevinster.

Mens aksjen har steget på Børsen, har investoren fortsatt å sitte på beholdningen sin.

Onsdag var det slutt, da meldte Haudemann-Andersen at han har kvittet seg med om lag en femtedel av sine aksjer. Ifølge en melding solgte han aksjer for om lag 700 millioner kroner.

Aksjen mer enn halvert

Kahoot nådde en historisk toppnotering i midten av januar på over 132 kroner, men aksjen er siden mer enn halvert, og aksjen endte onsdagen på 59,10 kroner.

Torsdag morgen faller aksjen mer enn ni prosent til om lag 54 kroner. Hvilket gir Jan Haudemann-Andersen et papirtap i dag på omkring 170 millioner kroner på hans resterende beholdning.

Kahoot har vært en av Børsens store suksesshistorier siden børsnoteringen i 2019. Da ble selskapet priset til rundt fem milliarder kroner. Ved handelsslutt onsdag hadde selskapet en markedsverdi på 27,9 milliarder kroner på Børsen.

Jan Haudemann-Andersens investeringsselskap Datum sitter fortsatt med 40 millioner aksjer i Kahoot, noe som tilsvarer en eierandel på 8,5 prosent. Datums beholdning har en papirverdi på om lag 2,2 milliarder kroner med torsdagens aksjekurs.

DN var i kontakt med Haudemann-Andersen onsdag kveld, men investoren hadde ingen kommentar til nedsalget.

I tillegg til å være storeier i Kahoot er Haudemann-Andersens Datum også største eier i kreftvaksineselskapet Vaccibody, som gikk på børs i fjor høst.

Hanoa forbi Haudemann-Andersen

I en melding onsdag kveld fremgår det også at konsernsjefen i Kahoot, Eilert Hanoa, fortsetter å kjøpe aksjer i eget selskap. Han plukket opp en millioner aksjer onsdag, mens den japanske storinvestoren Softbank nøyde seg med å kjøpe en tidel av dette, altså 100.000 aksjer.

Hanoa går dermed forbi Haudemann-Andersen, og er nest største eier i selskapet med en eierandel på 8,7 prosent. Hanoa har aksjer for mer enn to milliarder kroner.

Største eier i Kahoot er fremdeles Softbank, som har en eierandel på 15,9 prosent.

2021 har så langt vært tøft, men begivenhetsrikt for e-læringsselskapet.

Samtidig som selskapet har gjort flere oppkjøp, gjennomført milliardemisjon og flyttet over til hovedlisten på Oslo Børs, har også toppsjef Eilert Hanoa måttet konstatere en heller lei kursutvikling siden slutten av januar.

I takt med den stigende amerikanske statsrenten har nemlig såkalte vekstaksjer som Kahoot fått lide. Kort fortalt innebærer stigende renter at verdien av fremtidige inntekter blir mindre verdt i dag, og mange investorer har derfor søkt mot aksjer som leverer utbytter og overskudd i dag – gjerne kalt verdiaksjer. Da har mange solgt vekstaksjer, både i Norge og ellers, for å skru på porteføljene sine. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.