Saken oppdateres!

På forhånd var det ventet en omsetning på 38 millioner dollar, ifølge analytikerestimater innhentet av TDN Direkt. Dette ville betydd en økning på 14 millioner dollar fra samme periode i fjor.

Med fasit i hånd torsdag morgen, viser det seg at e-læringsselskapet omsatte for 36,6 millioner dollar – altså noe mindre enn analytikerne ventet.

Samtidig satt selskapet igjen med et resultat på minus 7,6 millioner dollar i kvartalet. De samme analytikerestimatene spådde til sammenligning et resultat før skatt på pluss 0,7 millioner dollar, opp fra minus 2,6 millioner dollar i samme periode i fjor.

Rett etter Oslo Børs åpnet klokken 09.00 ble handelen i Kahoot-aksjen pauset. Når den settes i gang igjen fem minutter senere, sendes aksjekursen ned nær 17 prosent.

En kort periode hentet aksjen seg inn til et fall på 12 prosent, før kursen utover formiddagen ramlet ned til et fall på 19 prosent.

– Jeg er fornøyd

De fakturerte inntektene endte på 53,9 millioner dollar, nær en dobling målt på årsbasis. Doblingen skyldes at Kahoot kjøpte opp e-læringstjenesten Clever i fjor. Clever, som er basert i Nord-Amerika, bidro med 29 millioner dollar av inntektene.

– Jeg er fornøyd med å se at vi leverte godt i tredje kvartal, målt mot målene våre og det endrede makrobildet, kommenterer konsernsjef i Kahoot Eilert Hanoa.

Han trekker frem tosifret vekst på alle forretningsområder, et justert driftsresultat før renter, skatt, av- og nedskrivninger (ebitda) høyere enn noen gang og at plattformen leverer sterkt økende kontantstrøm fra driften.

Større kontantstrøm

Kvartalsrapporten viser også en netto kontantstrøm fra driften som har økt med nær fire millioner fra i fjor, opp til 16 millioner dollar i kvartalet. Samtidig har kontantbeholdningen falt fra 206 millioner dollar i fjor, til 87 millioner dollar ved utgangen av tredje kvartal. Selskapet har ikke rentebærende gjeld.

– Vi er sikre på at rammeverket vårt for drift og kostnadsbase har potensial til å kaste av seg i form av enda større effektivitet, og vi holder fast ved det å fortsette vår fleksible drift i kvartalene fremover, kommenterer finansdirektør Ken Østreng.

Store kurssvingninger

Gjennom kvartalet har Kahoot-investorene vært vitne til store svingninger i aksjekursen. Kursgrafen ser da også ut som en berg-og-dal-bane i profil, der den bratteste nedoverbakken kom i slutten av august da (tidligere) storeier Softbank kom med en mystisk flaggemelding.

Den bratteste oppoverbakken kom da samme storeier meldte at det selger seg fullstendig ut snaue tre uker senere.

Den som overtar Softbanks eierpost er General Atlantic, et New York-basert private equity-selskap med 650 milliarder under forvaltning. I tillegg til Kahoot, er investoren på eiersiden i flere utdanningsteknologiselskaper, inkludert en betydelig post i Duolingo.

– Det er også en signaleffekt. Kahoot-casen har tatt tid uten at man har fått den inntjeningen mange hadde håpet på, og Softbanks anseelse har kommet ned når ting ikke gikk som de skulle. Men General Atlantic er generelt en spiller som man ikke tenker er ute og overdriver, så det kan gi optimisme at de vil inn i Kahoot, sa Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea til DN.

Inn mot kvartalstallene har Kahoot-aksjen denne uken steget rundt 6,6 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.