Det norske teknologi- og e-læring-selskapet Kahoot la torsdag morgen frem tall for tredje kvartal, som viste en omsetning på 201 millioner. Tapene økte også mot samme kvartal i 2020, og endte på 21 millioner kroner før skatt.

Til sammenligning omsatte Kahoot for 76 millioner kroner i samme periode i fjor, og fikk et resultat før skatt på minus 14,5 millioner kroner. Det innebærer at omsetningen har vokst med 163 prosent, mens underskuddet økte med 45 prosent, sammenlignet med fjorårskvartalet.

Handelen i Kahoot-aksjen ble pauset umiddelbart da Oslo Børs åpnet torsdag morgen. Da den begynte igjen etter et kvarters tid, skjøt aksjen opp ti prosent. Utover dagen falt aksjen noe tilbake, men oppgangen var fortsatt markant.

Etter at kvartalsrapporten ble sluppet sendte analytikere fra Nordea Markets, DNB Markets, Arctic og Kepler Cheuvreux ut analyser til sine kunder. Samtlige ventet at rapporten ville bli godt mottat på Børsen.

– Vi tror noen investorer ventet at Kahoot skulle senke fremtidsutsiktene for fjerde kvartal, særlig i lys av Chegg tidligere denne uken, skriver ABG Sundal Collier-analytiker Øystein Elton Lodgaard torsdag morgen. Også han ventet oppgang da handelen begynte.

Det amerikanske utdanningsteknologiselskapet Chegg la frem resultater denne uken. Markedet reagerte svært negativt på at veksten sakker på vei ut av pandemien, og aksjekursen ble halvert.

Oppjusterer utsikter

– I tredje kvartal har vi hatt rekordaktivitet og solid viral vekst, etter hvert som samfunnet vender tilbake til normalen, uttaler toppsjef Eilert Hanoa i torsdagens børsmelding.

Kahoots kvartalstall inkluderer det nyoppkjøpte amerikanske selskapet Clever fra og med første september. Kahoot oppjusterer også utsiktene for fakturering i fjerde kvartal noe, fra over 39 millioner dollar til over 40 millioner.

De ventede økte inntektene stammer fra Clever.

Kahoot har for vane å oppdatere markedet i forkant av den fullverdige kvartalsrapporten, så resultatene på flere nøkkelmålestokker som salgsinntekter og brukervekst har vært kjent i flere uker. Kvartalsrapporten var i tråd med oppdateringen.

Akselererer

Kahoot skriver i kvartalsrapporten at selskapet opplever fortsatt sterk, organisk vekst på vei ut av pandemien og inn i fjerde kvartal.

«Den vedvarende veksten er også opprettholdt og akselerert for Clever» heter det i rapporten.

Kahoot la inntil 4,2 milliarder kroner på bordet for Clever tidligere i år, og oppkjøpet er vesentlig større enn noe selskapet har gjennomført tidligere. Clevers plattform har en stor brukerbase på amerikanske skoler, og fortsetter som egen merkevare under Kahoot-plattformen.

Clevers vekst er et godt tegn for utdanningsteknologi-sektoren, mener Kahoot, ettersom produktet er en portal for andre utdannings-apper.

«Vi anser Kahoot for å være optimalt posisjonert for å fortsette dets virale, skalerbare og kommersielle vekst inn i de kommende kvartalene og videre» heter det i kvartalsrapporten.

Falt etter oppdatering

Da Kahoot oppdaterte markedet i oktober var analytikerne tilfredse, og kursen steg umiddelbart. Så snudde stemningen, og aksjen har falt 20 prosent i perioden mellom markedsoppdateringen og torsdagens kvartalsrapport.

Da Kahoot la frem forrige kvartalsrapport forklarte Arctic-analytiker Henriette Trondsen den svake kursutviklingen blant annet med skuffende tall tidligere på året, og svak utvikling hos lignende selskaper.

– Markedet må få igjen troen på den langsiktige storyen i Kahoot, som er viktig for aksjer som i høyere grad er priset på fremtidig inntjening, sa Trondsen.

Økte shortene

Kahoot var en av fjorårets store vinnere på Børs, ettersom pandemi og nedstenging økte etterspørselen til tjenester som digital læring, og investorene veddet på at digitale forretningsmodeller skulle gjøre store fremskritt.

På toppnivået i januar var aksjen omsatt for 132 kroner, mot 50 i begynnelsen av november. En del av bakteppet for kursfallet er en internasjonal drening vekk fra vekstaksjer som Kahoots, over til verdiaksjer. Dette har utløst en bred teknologikorreksjon.

Som DN skrev tidligere denne uken har flere internasjonale hedgefond tatt opp veddemål på at Kahoot-aksjen skal falle ytterligere, gjennom oktober.

DN skrev i en tidligere utgave av denne saken at omsetningsveksten var på 263 prosent, det korrekte er 163 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.