Softbank har kjøpt aksjer for 151 millioner kroner i Kahoot, kommer det frem i en børsmelding fredag morgen. Nyheten har sendt aksjekursen opp, og aksjen stiger 2,6 prosent klokken ti fredag formiddag.

Softbank følger dermed raskt opp gårsdagens kjøp på 148 millioner i det norske e-læring- og teknologiselskapet. Nyheten sendte aksjekursen opp, og Kahoot som har falt kraftig tidligere i uken endte gårsdagen opp 0,37 prosent.

Dermed har selskapet kjøpt aksjer for rundt 300 millioner kroner på to dager.

Etter kjøpet eier det enorme japanske teknologikonglomeratet Softbank 82.269.397 aksjer i Kahoot og øker dermed eierandelen fra 16,62 til 17,4 prosent i selskapet.

Japanske softbank er blitt Kahoots største aksjonær gjennom flere store aksjekjøp siden i fjor.

Softbanks kjøp skjer rett etter at aksjekursen opplevde et kraftig fall.

Kahoot var lenge en børsyndling og endte fjoråret med en ellevill vekst på mer enn 400 prosent. På toppunktet i januar ble aksjen omsatt for 132 kroner. Siden har kursen falt rundt 67 prosent.

Svakere vekst enn ventet

Gårsdagens aksjekjøp fra Softbank skjedde etter at Kahoot onsdag kom en oppdatering med nøkkeltall for andre kvartal. Den viste en vekst i de fakturerte inntektene med 114 prosent i andre kvartal, og at antallet aktive kontoer steg med 43 prosent på årsbasis.

Markedet lot seg likevel ikke overbevise og sendte aksjen ned 30 prosent på det meste onsdag. Dermed ble mange milliarder i aksjonærverdier barbert bort.

Toppsjef Eilert Hanoa og investor Jan Haudemann-Andersen hadde papirtap på mer enn 600 millioner kroner hver onsdag.

Haudemann-Andersen solgte tidligere i sommer noen av sine aksjer i Kahoot, etter å ha sittet stille mens aksjen har føket til værs, og siden falt igjen.

DNB Markets mer enn halverte sitt kursmål for selskapet torsdag, fra 100 kroner aksjen til 45.

Børsfall for teknologiaksjer

Også skytjenesteselskapet Patientsky og videokonferanseselskapet Pexip har falt på børsen den siste tiden, etter å ha vært store børsfavoritter i fjor.

Til felles har selskapene at de nøt en ellevill oppgang på tampen av fjoråret – til tross for at ingen av dem kunne vise til sterk inntjening.

– De leverer egentlig ingenting, og det er bare knyttet forhåpninger til at de skal begynne å tjene penger en gang. Jeg tror alt det der henger sammen, sa sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets til DN torsdag.

– Alle er tek-aksjer og har hatt en akselererende vekst det forrige året. Når vi nå får nye tall der vekstfaktoren er lavere blir det en ordentlig baksmell i 2021. Da begynner investorene og spørre seg hvor mye av veksten i 2020 som var grunnet covid og hvor mye som faktisk var akselererende strukturell vekst, sa Carnegie-analytiker Oliver Pisani.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.