En søt duft av bakverk slår mot deg i det man går inn i bakeriet til Baker Nordby. Det er en kjent duft for Marius Sevaldsen, sjette generasjons bakersønn, som ikke ønsket å bli baker.

Han utdannet seg til arkitekt, men så ville han ikke bli det heller. Med bakverk i blodet vendte han tilbake:

– Jeg kom tilbake til bakeriet, men på en helt annen måte enn foreldrene mine hadde sett for seg, sier Sevaldsen.

En samtale med faren skulle gi Sevaldsen ideen til gründerbedriften Cake it easy.

– En dag snakket jeg med min far om teknologi, han er både konditormester og bakermester, og da sa han på spøk; «Ja, vi skulle nesten ha begynt å selge kaker på app». Og i det han sa det så, knips, «ja, det skal vi», tenkte jeg, sier Marius Sevaldsen.

Det er nå seks år siden Sevaldsen fikk ideen om det som er blitt til selskapet Cake it easy as, en nettjeneste som kobler sammen lokale bakerier på én side, og hvor kunden kan bestille, designe og betale for kaken på ett og samme sted. Det ferdige bakverket kan enten leveres på døren eller hentes i det lokale bakeriet.

I utgangspunktet var planen å utvikle tjenesten kun for familiebakeriet i Kristiansund, Tor Sevaldsen Konditori.

– Men så ble det så bra at vi tenkte, herregud, dette har alle bakerier bruk for. Så begynte vi å bygge om på forretningsmodellen til det ble en markedsplass hvor vi kunne tilby bakverk fra lokale bakere, sier Sevaldsen.

En ostekake gjøres klar til levering hos Baker Nordby, som er et bakeri nettjenesten Cake it easy samarbeider med.
En ostekake gjøres klar til levering hos Baker Nordby, som er et bakeri nettjenesten Cake it easy samarbeider med. (Foto: Javad Parsa)

«Bang, ferdig, kake»

Baker Nordby er en av de større samarbeidspartnerne til Cake it easy. De har jobbet sammen i seks måneder, og har i løpet av den tiden solgt 336 kaker gjennom Sevaldsens nettportal. Det er en tredjedel mer enn hva de har solgt over sin egen nettside, forteller salgssjef i Baker Nordby, Monika Stoltenberg (36).

– Vi så at det var mange som var innom nettsiden vår og at de så på kaker, men de bestilte ikke. På Cake it easy betaler man direkte; bang, ferdig, kake, konfirmasjon, sjekk. Det er det jeg føler Cake it easy får til, men ikke vi, fordi det er et såpass stort apparat rundt det. Vi er best til å bake, sier Stoltenberg.

Ingen lønn

Marius Sevaldsen forteller at han hadde så stor tro på ideen at han valgte å jobbe uten lønn de første årene.

– Jeg investerte 400.000 kroner i starten, men jeg tok ikke ut lønn de første to-tre årene, da levde jeg bare på sparepenger. Jeg hadde tro på prosjektet fra dag én, så da var det bare å bite sammen tennene og jobbe, sier Sevaldsen.

Med innskutt kapital i 2017–2018 har selskapet utvidet seg fra å ha bare to ansatte helt frem til i fjor, til å ha syv ansatte nå. Innovasjon Norge har gitt et lån på to millioner kroner, Nordea på 1,5 millioner kroner og Founders Fund har gitt et konvertibelt lån på 1,4 millioner kroner. Totalt, med Cake it easys egne representanters innskutte kapital, er summen på seks millioner kroner.

– Vi har solgt 45.000 kaker gjennom Cake it easy totalt. Da vi begynte å regne på det tenkte vi «shit, det er mye kaker», sier daglig leder Steffen Gausmel Backe.

Det er full aktivitet på bakeriet, her bakes det 22 timer i døgnet. Fra venstre: Steffen Gausmel Backe, Marius Sevaldsen, Monika Stoltenberg og bakerlærling Patrick Rasmussen (18).
Det er full aktivitet på bakeriet, her bakes det 22 timer i døgnet. Fra venstre: Steffen Gausmel Backe, Marius Sevaldsen, Monika Stoltenberg og bakerlærling Patrick Rasmussen (18). (Foto: Javad Parsa)

Kaker for åtte millioner

I fjor omsatte Cake it easy for åtte millioner kroner, en omsetningsvekst på over 40 prosent fra 2016. Selskapet fikk et negativt resultat før skatt på 374.000 kroner.

Nå har gründerbedriften tatt steget videre til Sverige, hvor 50 lokale bakerier er tilknyttet tjenesten. Målet er å knytte seg til totalt 150 svenske bakerier innen nyttår. I Norge er 250 bakerier tilknyttet tjenesten.

– Vi føler fortsatt at vi er i startgropen, sånn sett vil jeg si at vi er veldig fornøyde med utviklingen så langt og med den veksten vi har hatt, sier daglig leder Backe.

Han forteller at de startet med tanke på salg til «mannen i gaten», men at de nå jobber opp mot bedriftsmarkedet, blant annet med en «kakekalender».

– Vi begynte i utgangspunktet å fokusere på privatpersoner, men så merket vi fort at interessen var like stor fra bedriftsmarkedet. Dette gjør kakebestilling enklere for bedriftene. Vi har for eksempel en «kakekalender» hvor du kan importere alle ansatte i et register så får du automatisk beskjed når de ansatte har bursdag, og så kan du på et knips bestille en kake, sier Backe.(Vilkår)

Slik lærer du å stå på hendene
- Man kan ikke ha en treningsøkt uten å stå på hendene, mener turner Espen Jansen. Her viser han hvordan man enkelt lærer seg å stå opp ned.
01:09
Publisert: