– Jeg digger det når noe gjør ting fem prosent billigere, sier Anders Brandt (56).

Nå starter han et investeringsfond sammen med tre partnere for å hjelpe norske teknologibedrifter ut i verden.

Målet er å hente inn cirka 400 millioner kroner og kanalisere dem inn i en håndfull lovende norske teknologiselskaper som leverer produkter og tjenester til bedriftsmarkedet, såkalt business to business (B2B).

Sterk stilling hos rikinger

Med seg har Brandt Espen Agdestein (52), sjakkverdensmester Magnus Carlsens manager, og Rune Holen (54), tidligere investeringsdirektør i Storebrand Asset Management.

– Jeg skal fortsatt være manager for Magnus, men i tillegg jobbe 20 prosent med dette, sier Agdestein.

Sjakkmentoren har tidligere vært med på å starte flere selskaper. Han tar også et unikt nettverk med seg inn i det nye fondet. Det skyldes at sjakkverdensmester Carlsen er blitt omsvermet blant rikinger og Silicon Valley-legender som Microsoft-gründer Bill Gates, investor og filantrop George Soros, Facebook-gründer Mark Zuckerberg, New York-ordfører Michael Bloomberg, Facebook-investor Yuri Milner og Apple-styreformann Art Levinson.

Sjakkmanager Espen Agdesteins tilknytning til Magnus Carlsen har gitt ham et solid nettverk av kontakter han vil kunne dra nytte av i det nye fondet.
Sjakkmanager Espen Agdesteins tilknytning til Magnus Carlsen har gitt ham et solid nettverk av kontakter han vil kunne dra nytte av i det nye fondet. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Agdestein har mobilnumrene til alle sammen.

– Jeg vil kunne åpne dører gjennom det nettverket jeg har opparbeidet, ikke minst gjennom arbeidet med Magnus, sier Agdestein.

Forlater Storebrand etter 19 år

Rune Holen har vært 19 år i Storebrand, der han var med på å bygge opp forsikringsselskapets private equity-virksomhet. Men fra 1. januar 2018 neste år blir han partner i det nye investeringsfondet.

Private equity er investeringer i selskaper som ikke er notert på børs.

Sistemann i kvartetten som skal forvalte fondet, er Kristian Øvsthus (38), med bakgrunn fra rådgivningsselskapet Arkwright. De fire investerer selv til sammen 14 millioner kroner i Idekapitals første fond.

– Vi mener det er helt suverene investeringsmuligheter i Norge. Vi vil i hovedsak se etter programvareselskaper. Noen ganger kan det være programvare inne i en gjenstand, som for eksempel en robot. Det må ha globalt potensial og skalerbart, sier Brandt.

Mens svenske gründere bygger globale milliardbedrifter med forbrukerrettede selskaper som strømmetjenesten Spotify, og danskene kan mat, mener Brandt Norge har et sterkt fortrinn innen automatisering og effektivisering av industrielle prosesser.

– Nordmenn er ledende på automatisering – vi vil så gjerne komme oss av gårde til hytta. Ser du på et parkeringsanlegg i USA, har det gjerne ti ansatte, i Norge har du kanskje en halv stilling på et callsenter i Litauen. Dette er tvunget frem av det høye kostnadsnivået, sier Brandt.

30–100 mill. per case

Selskapene Idekapital-fondet leter etter, løser utfordringer i bedrifter på en bedre måte enn før, og har allerede én eller flere kunder som ser innsparingsmuligheter ved å benytte produktet.

– Vi ser ikke etter start-ups, men etter selskaper som er to–tre år gamle. De er forbi «proof of concept»-fasen og har et produkt, men trenger vekstkapital for å komme ut i verden, sier Brandt.

– Vi regner med å investere 30–100 millioner kroner per case, legger han til.

Oslo Pensjonsforsikring (OPF) er allerede på plass som hjørnestensinvestor i det første fondet. OPF har til sammen 86 milliarder kroner til forvaltning på vegne av vel 140.000 nåværende og tidligere kommuneansatte i Oslo. Av dette er tre milliarder kroner avsatt til private equity-investeringer med høyere risiko. Det er ut av denne potten OPF henter pengene til det nye fondet.

– Vi går inn med inntil 200 millioner kroner, eller seks–syv prosent av vår totale private equity-kapital, sier investeringsdirektør Kjetil Houg i OPF.

Målet med deltagelsen i Idekapital-fondet er å komme tettere på det som skjer i norske gründermiljøer.

– Vi ønsker å ha en «satellitt» innenfor private equity som har en geografisk tilknytning til Norge, sier Houg.(Vilkår)

Nå kan du operere inn nøkkel og boardingkort i huden
IFA-messen i Berlin huser alle de store elektronikkprodusentene. Men små oppstartsbedrifter får også vise seg fram i en egen utstilling kalt IFA Next.
01:01
Publisert: