Snøen laver ned. På E6 rett nord for Oslo står lastebilene på rad og spinner seg i rykk og napp opp den fryktede Skjetten-kneika med politi og bergingsbil truende bak. Inne på laboratoriet til laserbedriften Neo Monitors på Skedsmokorset er ingeniørene i ferd med å teste en ny lasermåler.

– Laserstrålen skytes gjennom luftprøven og på grunnlag av hvordan lyset absorberes kan vi kalkulere konsentrasjonen av gassen som skal måles, sier administrerende direktør Ketil Gorm Paulsen i Neo Monitors.

Dette instrumentet skal leveres til en kunde i olje- og gassnæringen som skal bruke måleren til prosesskontroll, men Neo Monitors har også kunder innenfor en rekke andre industrier, inkludert aluminiumsproduksjon, petrokjemi og kraftproduksjon. Årlig selger bedriften laserteknologi for over 100 millioner kroner.

– Vi har distribusjon i 40 land, og målerne våre er installert i mange ekstreme miljøer. Fra inne i en forbrenningsovn med over 1000 grader til ute i kulden i Sibir. Jeg pleier å si at teknologien vår er som en Toyota Land Cruiser. Den er veldig robust, tåler mye, og har en lang levetid, sier Paulsen.

«Helt grusomt»

Norsk Elektro Optikk (Neo) ble startet av fysikeren Tycho Jæger i 1985 for å drive med forskning og utvikling knyttet til fysikk og elektrooptikk. Alle aksjene i selskapet ble lagt inn i stiftelsen Irma Salo Jæger og Tycho Jægers stiftelse som har som formål å yte bidrag til kunst og forskning innen anvendt fysikk.

Den anerkjente billedkunstneren Irma Salo Jæger (89) grunnla sammen med sin mann Tycho Jæger-stiftelsen som nå selger Neo Monitors for 402 millioner kroner. Her er hun fotografert i sitt atelier i 2016.
Den anerkjente billedkunstneren Irma Salo Jæger (89) grunnla sammen med sin mann Tycho Jæger-stiftelsen som nå selger Neo Monitors for 402 millioner kroner. Her er hun fotografert i sitt atelier i 2016. (Foto: Jimmy Linus)

Tychos kone, Irma Salo Jæger (89), er en anerkjent billedkunstner med en karriere som strekker seg over mer enn 60 år. Hun er nå den eneste gjenlevende av de to stifterne av selskapet.

– For meg som har fulgt opp bedriften i over 30 år, har salget vært et smertefullt prosjekt. Jeg hadde helst sett at vi kunne drive det videre selv, sier Irma Salo Jæger.

Neo besluttet i 2016 å legge all forskning og utvikling knyttet til gassmålervirksomheten inn i Neo Monitors, med mål om å selge virksomheten. Nå er det altså klart at det svenske industrikonsernet Nederman Group blar opp 402 millioner kroner for å kjøpe dette selskapet.

Kunst og fysikk

Erik Rosen, som er styreleder både i stiftelsen og i Norsk Elektro Optikk mener dette var riktig tidspunkt for å selge virksomheten.

– Stiftelsen har som formål å støtte kunst og forskning innenfor anvendt fysikk. Da er det viktig å ikke begi seg altfor langt ut i det industrielle. Vi så at gassmålervirksomheten nå hadde kommet så langt i kommersialiseringen at den kunne stå godt på egne ben, sier Rosen.

Han legger også vekt på at det ville kreve store investeringer å ta selskapet videre til neste nivå, og at det derfor er bra å få inn en ny og mer pengesterk eier.

Gassmålerne til Noe Monitors koster mellom 150 og 350 tusen kroner per stykk. Denne er snart klar til å bli sendt til kunden.
Gassmålerne til Noe Monitors koster mellom 150 og 350 tusen kroner per stykk. Denne er snart klar til å bli sendt til kunden. (Foto: Gorm K. Gaare)

– For å være tro mot stiftelsens statutter, og unngå for stor risiko, mente vi det var best å ta ut verdien nå gjennom et salg av selskapet, sier Rosen.

Nederman har allerede betalt 250 millioner svenske kroner for Neo Monitors og det resterende av kjøpsprisen på 402 millioner norske kroner skal betales etter to år.

Ansatte får 13 mill. hver

Kunstdelen av stiftelsens formål ivaretas gjennom tilbud av to gode overlysatelierer i lokalene til den gamle linoljefabrikken på Lilleborg i Oslo, som eies av stiftelsen. Disse atelierene tilbys kunstnere på åremål vederlagsfritt. I tillegg inneholder bygningen en studieavdeling, bibliotek og et muralverksted.

Irma Salo Jæger og Tycho Jægers stiftelse vil i all hovedsak bruke pengene fra salget av Neo Monitors videre gjennom virksomheten i Norsk Elektro Optikk (Neo).

– Pengene skal investeres videre i forskning, utvikling og kommersialisering av anvendt fysikk, sier daglig leder Tore Gimse i Neo.

Fra denne bygningen på Skedsmokorset utenfor Oslo selger Neo Monitors laserteknologi for over 100 millioner kroner i året.
Fra denne bygningen på Skedsmokorset utenfor Oslo selger Neo Monitors laserteknologi for over 100 millioner kroner i året. (Foto: Gorm K. Gaare)

Neo har blant annet kommet langt i utviklingen av hyperspektrale kameraer, en produktgruppe som allerede omsetter for rundt 30 millioner kroner i året.

Irma Salo Jæger og Tycho Jægers stiftelse eide gjennom Neo 83 prosent av aksjene i Neo Monitors, mens fem sentrale ansatte eide 3,4 prosent av selskapet hver. Salget av selskapet gir hver av disse fem personene en inntekt på drøyt 13 millioner kroner.

Grønne flammer

Tilbake i laboratoriet til Neo Monitors fortsetter monteringen av en ny lasermåler.

– Dette er kostbare instrumenter, og hver måler har en salgspris på mellom 150.000 og 350.000 kroner, sier Ketil Gorm Paulsen.

Økt oppmerksomhet rundt bærekraft og miljøvennlig produksjon øker etterspørselen etter selskapets produkter.

– Monterer man et av våre systemer inne i en forbrenningsovn, kan man analysere og overvåke forbrenningen for å sikre en mest mulig optimal utnyttelse av ressursene og minimere utslippene fra prosessen, sier Paulsen.

De siste årene har Neo Monitors hatt stor suksess med nye multigassmålere som kan skille mellom ulike typer gasser og analysere konsentrasjonen av hver av dem. (Vilkår)

Her støvsuges laksen for lus
Letsea forsker og gjør forsøk på bærekraftig oppdrett. Det har gjort de til gasellevinner i Norge.
02:26 Min
Publisert: