Underleverandører fra USA, Storbritannia, Japan, Tyskland og Sør-Korea har suspendert samarbeidet med det kinesiske teknologiselskapet Huawei denne uken. Huawei-ledelsen ser på de amerikanske sanksjonene som en del av opptrappingen i handelskrigen mellom USA og Kina.

Gjør klar «plan B»

Amerikanske selskaper har fått en midlertidig utsettelse frem til august hvor de kan levere komponenter og sikkerhetsprogramvare til Huawei. Dette betyr at eksisterende smarttelefoner vil benytte Googles siste versjon av operativsystemet Android gjennom sommeren.

Restriksjonene gjør at Huawei sannsynligvis ikke vil få tilgang til Windows' operativsystem til bærbare datamaskiner, blant annet Matebook X-serien. Microsoft har fjernet Huaweis populære pc-modeller fra sin amerikanske nettbutikk.

– Vi ønsker å bruke Microsoft Windows og Google Android. Hvis vi ikke kan bruke disse vil Huawei gjøre klar en plan B og benytte egne operativsystemer, sier konsernsjef Richard Yu for Huaweis forbrukerdivisjon til CNBC.

Ifølge Yu vil operativsystemene være klare til bruk i fjerde kvartal i år for det kinesiske markedet. Internasjonale versjoner vil komme i løpet av første halvår 2020.

– Dette er ikke noe vi ønsker å gjøre, men blir tvunget til av amerikanske myndigheter. Dette er ikke bare dårlige nyheter for oss, men også for amerikanske selskaper som vi støtter. Vi har ikke noe valg, sier Yu.

Omsetningen fra forbrukerdivisjonen, hvor smarttelefoner og bærbare PC-er inngår, økte i 2018 med 45,1 prosent til 348,9 milliarder yuan (440 mrd. kroner). Dette er 48,4 prosent av omsetningen. Totalomsetningen i første kvartal økte med 39 prosent.

Problemer i kø

Det er over 35 år siden Microsoft startet utviklingen av Windows for personlige datamaskiner. Android er over ti år gammel. Begge operativsystemene har et stort utviklingsmiljø som har utviklet programvare og apper som kan lastes ned og installeres.

Windows og Apples MacOS operativsystem dominerer. Googles Chrome, som ble lansert som et alternativ for ni år siden, hadde en markedsandel på 1,2 prosent i første kvartal, ifølge StatCounter.

Selv om Huawei velger å benytte en åpen versjon av Android, slik de har antydet, vil de få problemer med patenter, underliggende design og teknologi som eies av vestlige partnere.

Kirin-prosessorene, som benyttes i Huaweis smarttelefoner, er basert på design og arkitektur fra det britisk-japanske selskapet ARM Holdings. Det taiwanske selskapet TSMC står for produksjonen av prosessorene.

– Hvis de ikke kan produsere egne databrikker basert på ARM-design betyr det ikke noe at de har et eget operativsystem. Det første skrittet er å unngå at de mister tilgang til ARM, sier analysedirektør Neil Shah hos Counterpoint Research til CNBC.

Langvarig handelskrig

Hverken USA eller Kina har hastverk med å returnere til forhandlingsbordet for å komme frem til en løsning i handelskonflikten. Kina vil innføre straffetoll på amerikansk eksport verdt 60 milliarder dollar fra 1. juni.

– Hvis USA ønsker å fortsette samtalene, må de vise oppriktighet og korrigere sine feilaktige handlinger. Hvis samtalene skal kunne fortsette må de være basert på likhet og respekt, sier Gao Feng, talsperson i Kinas handelsdepartement.

Internasjonale finansinstitusjoner forbereder klienter på at det kan bli en lang handelskrig.

«Vi tror at innenlandsk press og begrensninger i begge land vil føre til en ytterligere eskalering. Uten en klar vei fremover, og det amerikanske presidentvalget som nærmer seg, ser vi en økende risiko for at straffetollene forblir i kraft gjennom slutten av 2020», skriver den japanske finansinstitusjonen Nomura i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.