Under framleggelsen av PSTs årlige trusselvurdering mandag understreket PST-sjef Benedicte Bjørnland at etterretningstrykket mot Norge fra fremmede stater er økende. Det gjelder spesielt datanettverksoperasjoner, der det blant annet ble advart mot Kina og den kinesiske IT-giganten Huawei.

– Vi har sagt at man bør være oppmerksom på Huawei som aktør. Det er korte forbindelser mellom den kommersielle virksomheten og det kinesiske regimet. Kinas etterretningslov pålegger for eksempel både private og kommersielle aktører å samarbeide med nasjonen når den ønsker det, sa PST-sjefen.

Mandag kveld kom den kinesiske ambassaden i Oslo med en uttalelse, der de kommenterer bemerkningene fra PST, skriver NRK.

I uttalelsen understreker de at Kina alltid har respektert Norges suverenitet og nasjonale sikkerhet, og aldri har forstyrret eller blandet seg i norsk innenrikspolitiske saker.

Videre i uttalelsen tar ambassaden avstand fra cyberspionasje og sier videre at kinesiske selskaper ikke har mandat til å lage «bakdører» i produktene sine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Camilla Stoltenberg: –Er forventet at kjønnsforskjellene vil fortsette å øke de neste 20 årene. Her er ett av tiltakene hun vil ty til for å bekjempe utviklingen
01:50
Publisert: