TikTok er raskt blitt et fenomen verden over. På videoplattformen legger brukere ut korte filmklipp av at de danser, mimer til musikk eller lager korte sketsjer, som deretter kan deles fritt og på null komma niks «gå viralt». Det er særlig blant den yngre garde at appen har slått an, selv om aldersgrensen er satt til 13 år.

Appen er blant verdens mest populære med over 600 millioner nedlastinger kun i år, og er dermed den første internasjonale nettsuksessen fra Kina.

Det har skapt uro i den amerikanske kongressen.

Mandag meldte Bloomberg at eierselskapet Bytedance har vurdert å selge deler av selskapet, som svar på at amerikanske myndigheter har iverksatt etterforskning av den kinesiske eieren.

Tirsdag 24. desember avviste TikTok sjef Alex Zhu ryktene.

– Jeg vil forsikre dere om at vi ikke er i samtaler med potensielle kjøpere av TikTok, og vi har heller ingen intensjoner om det, skriver han i et internt notat sitert i amerikanske medier.

«Et kommunistisk verktøy»

– Foreldre, hvis dere ikke vet hva TikTok er, så burde dere det. Det er en kinesisk-eid sosiale medier-plattform som er så populær blant tenåringer at Mark Zuckerberg skal være skremt, sa republikaneren Josh Hawley under en høring om datasikkerhet i senatet tidlig november.

I et brev til Det amerikanske finansdepartementet senere samme måned lufter også Marco Rubio, en uttalt kritiker av Kina, sine bekymringer for Bytedance.

Senator Josh Hawley frykter video-appen TikTok truer amerikansk sikkerhet.
Senator Josh Hawley frykter video-appen TikTok truer amerikansk sikkerhet. (Foto: Samuel Corum)

– Jeg er fortsatt dypt bekymret for at en plattform eller applikasjon som har kinesisk eierskap eller direkte forbindelser til Kina, som TikTok, kan bli brukt som et verktøy av Det kinesiske kommunistpartiet for å ekspandere sin autoritære sensur av informasjon utenfor kinesiske grenser og samle inn data på millioner av intetanende brukere, skriver Rubio.

Komiteen for utenlandsinvesteringer skal nå undersøke selskapets kjøp av det amerikanske selskapet Musical.ly i 2017, tidligere en egen karaokeapp som nå er en del av TikTok. Kjøpet skal ha vært en viktig inngang til det amerikanske markedet.

Avviser salg

Lille julaften skrev Bloomberg at kilder nær selskapet kunne bekrefte at det var snakk om å dele opp selskapet, og at en eierpost på over halvparten ville være verdt nesten 10 milliarder dollar, altså rundt 90 milliarder kroner.

Det var i kjølvannet av dette at administrerende direktør Zhu tirsdag avviste at selskapet hadde planer om å selge for å betrygge amerikanerne.

– Fra tid til annen leser man historier i mediene som ikke er sanne. I dag var det en feilaktig rapport som hevder at Bytedance vurderer å selge deler eller hele TikTok, skrev han i et internt notat til ansatte i selskapet ifølge CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.