– Marin forsøpling er et alvorlig miljøproblem. Bilder av enorme flytende øyer av plastsøppel har sjokkert oss alle, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet DNs havkonferanse i Operaen i Oslo tirsdag med kronprins Haakon på første rad.

Det er ikke første gang hun har snakket om temaet. Internasjonalt har hun lagt for dagen et stort engasjement og bidratt til opprettelsen av Verdensbank-fondet Pro Blue, og til FNs Havpanel, som begge har forsøpling som et tema.

Statsminister Erna Solberg åpnet DNs Hav-konferanser på operaen i Oslo.
Statsminister Erna Solberg åpnet DNs Hav-konferanser på operaen i Oslo. (Foto: Gorm K. Gaare)

I et par år nå har statsministeren også deltatt i offentlige arrangementer og ryddet strender i Norge, en praksis hun også sier til DN at hun driver med på privaten på sine badesteder.

En uformell rundspørring DN gjorde blant fem av foredragsholderne under konferansen, avslører at fire av fem oppgir at de har begynt å plukke søppel på strendene.

På konferansen stilte også Nina Jensen, som sammen med investor Kjell Inge Røkke, har gjort kampen mot plastforsøpling av havet til sin merkesak.

Har en løsning

En av dem som mener han kan bidra til å løse problemet, er daglig leder Kjetil Bøhn i Lysaker-selskapet Quantafuel. Tirsdag presenterte han selskapet sitt på en av parallellsesjonene som foregikk etter åpningen med statsministeren.

– Svaret er både ja og nei. Det er et så enormt problem at vi løser det ikke alene, sier Bøhn.

For å illustrere omfanget av plastproblemet haler han frem tall i høyt tempo:

  • Syv prosent av verdens olje- og gassproduksjon går til produksjon av plastprodukter.
  • Halvparten av dette blir søppel i løpet av 12 måneder. Det tilsvarer 50 prosent mer enn Norges olje- og gassproduksjon.
  • Mye av plastsøppelet går til sjøs. Hvert minutt går omtrent 15 tonn plast ut i havet.

– For å stoppe det, må du gjøre plast til noe verdifullt, sier Bøhn.

Løsningen er å gjøre plasten om til drivstoff, altså gjenvinne oljeproduktene som inngår i plasten. Selskapet er nå i ferd med å bygge et produksjonsanlegg til 200 millioner kroner i Danmark. Det er ifølge Bøhn 60 prosent ferdig, og skal kunne ta unna 60 tonn plast i døgnet.

Løsningen genererte i august interesse fra Microsoft-gründer Bill Gates på Twitter.

– Vi i en bedrift på 20 mennesker i Lysaker som synes det er veldig morsomt at en kar som Bill Gates tvitrer om oss, sier Bøhn, og melder om betydelig høyere påtrykk i etterkant.

Børsnotering neste år

Bøhn understreker at selskapet ikke er ferdig med byggeprosessen i Danmark. Likevel mangler han ikke akkurat selvtillit. Industriveteraner jobbet med teknologien i seks–syv år før han kom inn for fire år siden. Nylig fikk selskapet til et strategisk samarbeid med oljetradingsgiganten Vitol.

I vår hanket det OTC-noterte selskapet også inn 150 millioner kroner i finansiering i det norske markedet.

Målet er likevel større enn som så. Etter at anlegget i Danmark er oppe og går, sikter Bøhn mot Oslo Børs og en større kapitalinnhenting.

– Det er naturlig å se på det i 2019, sier han.

Planen er senere å bygge et tre ganger større anlegg, med kapasitet til å ta 180 tonn plastsøppel i døgnet, til rundt 60 millioner dollar i Vestfold. Han mener konseptet ikke er avhengig av offentlig støtte for å gå i pluss når det kommer opp i skala.

– Plasten vi får innenfor døren, er vår «oljeproduksjon». Vi får det nesten gratis, sier han.

Kompensasjon for karbonreduksjon kommer i tillegg. Ifølge Bøhn vil teknologien gi 89 prosent karbonreduksjon sammenlignet med vanlige fossilt drivstoff.

– Vi kan være lønnsomme med oljepris nede på 12–13 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Har du plukket plast langs kysten i sommer?
Hør hva Erna Solberg og andre på Havet-konferansen svarer på spørsmål om de har plukket plast på strendene.
01:18
Publisert: