South by Southwest er ikke bare teknologi og musikk. I Austin i Texas denne uken står et nytt og kontroversielt tema på programmet – «cannabusiness» – og med et titalls foredrag skal gründere og trendeksperter få utfolde seg om fremtiden for det narkotiske stoffet. Bare det siste året har flere stater i USA legalisert salg av cannabis for rekreasjon – ikke-medisinsk bruk.

Enn så lenge skjer all omsetning av cannabis med kontanter. Det er fordi bankene er regulert under føderal lov og bankene har blokkert muligheten for å bruke vanlige bank- og kredittkort.

Det kan snart endres.

– Både cannabis og kryptovaluta er på fremmarsj. Og folk er nærmest «desperat» utålmodig etter å se at det kombineres, sier Greg Anderson, gründer i Cerescoin.

Ber om å bli godkjent som verdipapir

Selskapet har utviklet en kryptovaluta spesialdesignet til handel på utsalgssteder for cannabis spredt over delstater i USA som har legalisert bruken.

– De unge kommer til å elske dette. De bruker ikke cash lenger, sier Anderson.

– De unge kommer til å elske dette, sier Greg Anderson i Cerescoin. Først må han få myndighetenes velsignelse.
– De unge kommer til å elske dette, sier Greg Anderson i Cerescoin. Først må han få myndighetenes velsignelse. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Cerescoin står bak en blokkjedeteknologi som skal bli et digitalt investeringsobjekt – en «token» – og en kryptovaluta for handel med cannabis – en «coin».

Sistnevnte skal få en bestemt verdi låst til en fast kurs mot dollar. Når og hvis teknologien lanseres, kan vanlige amerikanere laste inn penger fra kredittkortet til Cerescoin på en mobilapp og deretter handle med den digitale valutaen på utsalgsstedene med mobilen. Selskapet sier det jobber sammen med distributører av cannabis om kasseløsninger.

Det har bedt finanstilsynet i USA – Securities and Exchange Commission (SEC) – om å få godkjennelse til å drive med verdipapirhandel som første kryptovaluta.

– Vi vil bli underlagt tilsyn fordi det styrker forbrukertilliten og får oss ut til massene. Prosessen har pågått i 14 måneder og jeg tror det er realistisk å få en godkjennelse innen halvannen måned, sier Anderson.

Søknaden om tilsyn ble sendt for ett år siden, ifølge Crowdfund Insider.

Cannabis-skatt til å ruste opp t-banen

33 stater har godkjent cannabis til medisinsk bruk, og ti stater har legalisert bruken også til rekreasjon. Én av statene som nå vurderer legalisering, er New York og guvernør Andrew M. Cuomo åpner for en modell hvor skatteinntektene fra salget kan være med på å finansiere en oppgradering av byens aldrende t-banesystem.

Ifølge The New York Times kan det illegale markedet være på 3,5 milliarder dollar årlig bare i New York og det vil gi rundt 670 millioner dollar i skatteinntekter på ett år. Lokale myndigheter leter etter penger til en modernisering av t-banen som er antatt å koste minst 40 milliarder dollar i en tiårsperiode.

Hvite tar nesten hele gevinsten

En voldsom vekst i omsetningen de siste årene har også avdekket en stor skjevhet i denne delen av økonomien. 81 prosent av inntektene fra salg av cannabis går til hvite amerikanere, ifølge Huffington Post.

Politikerstjernen Alexandria Ocasio-Cortez – den unge kongressrepresentanten fra Bronx i New York – var innom Austin i helgen og har også engasjert seg i cannabis-spørsmål.

Alexandria Ocasio Cortez – kongressrepresentant fra Bronx i New York – besøkte Austin sist helg.
Alexandria Ocasio Cortez – kongressrepresentant fra Bronx i New York – besøkte Austin sist helg. (Foto: Johannes Worsoe Berg)

Hun har blant annet foreslått et program som skal sikre at svarte borgere får en større del av denne omsetningen.

Anderson i Cerescoin er utålmodig.

– Personlig mener jeg at marihuana er harmløst hvis det legaliseres på en ordentlig måte og det kan bidra til å løse andre sosiale problemer, sier han.

På spørsmål om han selv bruker marihuana, sier han:

– Jeg vil helst ikke svare på det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Anita Hoemsnes: Fire lure måter å spare på
00:57
Publisert: