I oktober i fjor inngikk Kongsberg Digital og oljeselskapet Shell en avtale om digitaliseringspartnerskap av gassprosesseringsanlegget Nyhamna i Møre og Romsdal. Avtalen hadde en estimert verdi på 100 millioner kroner.

Nå har selskapet, med toppsjef Hege Skryseth i spissen, landet en tilsvarende avtale med Shell, men for hele den globale virksomheten.

– Dette er en fantastisk mulighet. Det er starten på et nytt industrieventyr, ikke bare for Kongsberg Digital, men også for Norge, sier Skryseth.

Vant internasjonal anbudsprosess

Rammeavtalen innebærer at Kongsberg Digital lager og leverer virtuelle kopier av anlegg med flere hundre tusen små og store komponenter for å samle alt av informasjon for å treffe gode beslutninger som skal gi optimal drift.

Avtalen har åpenbart potensial til å bli stort. Skryseth vil ikke avsløre verdien.

– I denne rammeavtalen har Shell en ambisjon om å rulle denne teknologien ut på sine anlegg, så man kan lese ut ifra at det er det femte største selskapet i verden at de har mange anlegg, sier hun.

Engelsk-nederlandske Royal Dutch Shell er verdens femte største selskap i omsetning.

Avtalen fikk Kongsberg Digital etter at Shell kjørte en anbudsprosess.

– Jeg har ikke anledning til å gå ut med tallet, men det var relativt mange og det var en konkurranse med en rekke internasjonale aktører, sier Skryseth.

Hun sier de var konkurransedyktige på kvalitet, leveransekapasitet og innovasjonsgrad fremover, som til sammen utgjorde en total.

Skal ansette 100 personer i år

Målet med de virtuelle kopiene, som kalles «digitale tvillinger» er å effektivisere driften. Ifølge Skryseth kan teknologien redusere driftskostnadene med opptil 50 prosent og øke produksjonen med 10–15 prosent.

– Teknologien er overførbar til annen type virksomhet og overførbar til andre type industrier, være seg kjemikalieindustri, prosessindustri eller kraftindustri, sier Skryseth.

I år skal de ansette 100 nye personer, cirka 60 i Norge og 40 i utlandet.

-Det er ikke noe tvil om at korona har avdekket behov for å sikre kontinuitet i en ny virkelighet. Vi har sett økende etterspørsel etter remote og skybaserte løsninger.

– Har det banket flere på døren deres?

– Vi opplever at det er stor interesse for det.

Har dere diskutert muligheten for å skille ut selskapet og børsnotere det?

– Vi har ingen konkrete planer på det per nå, men vi har selvfølgelig alltid ulike strategiske diskusjoner på hva som vil være hensiktsmessig med tanke på utvikling av de forskjellige virksomhetene.

Kongsberg Digital er heleid av det børsnoterte selskapet Kongsberggruppen.

– Digitale tvillinger driver effektivisering ved å muliggjøre fjernstyring av drift, automatisering og betydelig forbedret samarbeid og samhandling på tvers, sier Shells teknologidirektør, Yuri Sebregts, i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.