DNV GL-prosjektleder Harsharn Singh Tathgar ble mandag pågrepet for å ha delt statshemmeligheter som kan skade grunnleggende nasjonale interesser til en fremmed stat – og varetektsfengslet for fire uker. Han erkjenner ikke straffskyld.

DNV sa onsdag at Tathgar jobbet med rundt 50 selskaper som kunder.

– DNV GL har samarbeidet med Kongsberg Maritime i noen utviklingsprosjekter der vedkommende har vært involvert, knyttet til materialteknologi som har vært hans spesialfelt, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk i Kongsberg Maritime til DN.

Teknologiselskapet Kongsberg Maritime er et heleid datterselskap i Kongsberggruppen med base i Norge. Selskapet leverer systemer for posisjonering, overvåkning, navigasjon og automasjon til handelsflåte og offshoreinstallasjoner.

Begrensede prosjekter

– Det er relativt begrensede prosjekter, men jeg kan ikke si så mye mer siden dette nå er en politisak, sier hun.

Tathgar er siktet for brudd på straffelovens paragraf 123 og 124, som gjelder avsløring av statshemmeligheter og grov avsløring av statshemmeligheter.

Kongsberg Maritime avkrefter overfor DN at eventuelle forsvarshemmeligheter er kommet på avveier. TV 2 meldte tidligere onsdag at Kongsberggruppen var involvert.

– Dette stemmer ikke. Det riktige er Kongsberg Maritime, sier Wollebæk.

DN får opplyst at mannen ikke har hatt noen befatning med forsvarsrelaterte saker, ettersom han ikke er sikkerhetsklarert.

Har det kommet noen vesentlig informasjon på avveie fra Kongsberg Maritime?

– Det blir for spesifikt å si noe om dette. Det er som sagt en politisak og det er vanskelig for oss å vurdere. Men vi har hele tiden slike utviklingsprosjekter gående i samarbeid med industrien, sier Bonnevie Wollebæk.

– DNV GL har samarbeidet med Kongsberg Maritime i noen utviklingsprosjekter der vedkommende har vært involvert, sier Anette Bonnevie Wollebæk,hos Kongsberg Maritime.
– DNV GL har samarbeidet med Kongsberg Maritime i noen utviklingsprosjekter der vedkommende har vært involvert, sier Anette Bonnevie Wollebæk,hos Kongsberg Maritime. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Danket ut 55 konkurrenter

«Gjennom hele min karriere har jeg benyttet banebrytende produkter, teknologier og metoder for å drive forretningsvekst med fokus på å dempe potensiell risiko og redusere merkostnader» skriver den spionsiktede mannen i det sosiale mediet Linkedin.

«Jeg tror på å fremme evige relasjoner for å identifisere og sikre nye potensielle muligheter. Jeg er dyktig i å forbedre personalets ytelse ved å levere opplæring, veiledning og støtte til enkeltpersoner» skriver han på profilen sin.

Han oppgir tilsetningsindustri, solenergi, forskning og utvikling som noen av sine spesialiteter.

Tathgar er daglig leder, styreleder og største eier i selskapet Clean Silicon as som ikke har noen ansatte. I 2011 fikk selskapet hans en innovasjonspris av DNB på 200.000 kroner i konkurranse med 55 andre deltagere.

Årsaken til at selskapet ble kåret til vinneren skal ha vært selskapets banebrytende, energisparende produksjonsløsning for silisium, som brukes i solceller.

Overrasket Ulltveit-Moe

Tathgar har også bakgrunn som forskningsdirektør i Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe Solar, som ble etablert i 2006. Året etter kunngjorde selskapet at planen var å etablere en solcellesatsning som skulle utfordre Rec med prosjekter i milliardklassen, ifølge Teknisk Ukeblad. Da ble Tathgar hentet inn til selskapet fra sin stilling som forsker i Sintef.

Jens Ulltveit-Moe er ordknapp om sin tidligere ansatt.

– Han arbeidet på silisium og sluttet for 13 år siden. Han arbeidet ikke direkte med meg. Men han var en dyktig fagperson og kompetent.

– Var du overrasket over spionasjesiktelsen?

– Ja, svarer Ulltveit-Moe.

Tathgar oppgir selv at han i to og et halvt år har vært styremedlem i den norske avdelingen av stiftelsen Art of Living Foundation, en organisasjon som bygger på den indiske guruen Sri Sri Ravi Shankars filosofi og som ifølge stiftelsen finnes i 152 land. Art of Living Foundation jobber med metoder for stressmestring for å kunne skape et ikkevoldelig samfunn.

«Min kompetanse ligger i å lykkes med å utvikle og implementere strategiske prosesser, vekstfokuserte planer og produksjonsinitiativer for å maksimere operativ produktivitet og effektivitet. Gjennom min erfaring har jeg blitt flink til å føre tilsyn med sourcing og produktutviklingsarbeid» skriver Tathgar, som avslutter egenpresentasjonen med en klar oppfordring:

«Ta gjerne kontakt med meg om alle tanker, kommentarer eller spørsmål om mitt arbeid – jeg er alltid interessert i å få nye profesjonelle bekjentskaper».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.