Hvordan holde kontakt med omverdenen når man er mer eller mindre isolert?

Det er et problem mange har fått kjenne på for første gang nå i mars.

Gründerselskapet No Isolation har derimot jobbet med problemstillingen i årevis og opplever nå et rush etter produktene det har utviklet.

- Før har holdningen vært at de eldste ikke vil eller trenger å være på nett, men nå har det plutselig hastet for familiene å få de eldre på nett, sier No Isolation-gründer Karen Dolva.

Selskapet har blant annet utviklet en skjerm med én knapp slik at «analoge» eldre kan kommunisere med familie og kommunen.

Da de strenge koronatiltakene ble innført, med blant annet besøksforbud på sykehjem og bofellesskap, ble behovet akutt for mange og salget av kommunikasjonsverktøyet Komp skjøt i været.

Utsolgt

I Norge mangedoblet selskapet salget av skjermen til privatkunder og var utsolgt fra eget lager under en uke etter at Erna Solberg innførte de strenge koronatiltakene. Det samme gjelder i Storbritannia.

- Vi har solgt mange hundre enheter i Storbritannia bare de siste ukene. Vi gikk fra å selge noen i uken til å bli utsolgt, sier Dolva.

I tillegg til salg i privatmarkedet, har også salg ut til kommuner økt: Kommuner som allerede står på kundelisten har ønsket å få flere skjermer.

Selskapet har også utviklet en klasserom-robot slik at langtidssyke barn kan delta i undervisningen. I Norge har salget stoppet opp fordi alle barn, både friske og syke, nå er i samme båt og har undervisning på nett. I Sverige, der skolene ikke er stengt, sier Dolva at de derimot opplever en økning fordi barn i risikogruppen må holde seg hjemme.

Karen Dolva i No Isolation hentet friske penger fra Espen Agdestein fra fondet Idekapital i 2018. Her med hjelpemidlene Komp og AV1.
Karen Dolva i No Isolation hentet friske penger fra Espen Agdestein fra fondet Idekapital i 2018. Her med hjelpemidlene Komp og AV1. (Foto: Aleksander Nordahl)

Halverte staben

Oppsvinget i salget kommer etter noen tøffe år for det fem år gamle selskapet. No Isolation har mer enn halvert staben gjennom flere kuttrunder i 2018 og 2019. Fra å være over 50 ansatte på det meste, er det nå 25 i selskapet.

I fjor falt omsetningen 20 prosent, til 20 millioner kroner. Resultatet endte på minus 21 millioner kroner. Siden starten i 2015 har selskapet gått over 80 millioner kroner i underskudd. Dolva har hentet penger i flere omganger, blant annet fra Magnus Carlsen-fondet Idékapital.

Dolva sier omsetningsfallet skyldtes en ekstraordinær avtale i 2018, og at det vanlige salget økte i fjor.

- Vi har hatt en ganske naturlig reise som oppstartsselskap. En skal møte litt motgang. Underskudd regner man med de første årene. Vi har investert i hardware-utvikling. Det koster, sier hun.

Hun sier de i 2019 endret satsingen kraftig, fra privatmarkedet til det offentlige.

- Vi ser nå at det er en sunnere omsetning enn tidligere. Det er et godt utgangspunkt. Vi har vært i en god flyt siden høsten og gikk optimistisk ut i første kvartal. Og så skjedde dette her, sier Dolva.

Tips til ensomme

Dolva tror selskapet vil oppleve langvarige effekter av koronakrisen, ikke bare et plutselig hopp i salget i mars.

- Det er fantastisk at problematikken løftes opp. Vi jobbet med isolasjon før dette skjedde også og vet at problematikken ikke går over selv om pandemien kommer under kontroll. Eldre må på nett og alle har nå opplevd at man har godt av å snakke med hverandre, sier Dolva.

Hennes beste tips mot ensomhet nå for tiden er:

- Telefonmiddager. Det viktigste, spesielt hvis du har eldre familiemedlemmer, er å ta en telefon eller videosamtale i forbindelse med måltider. Appetitt og selskap er tett knyttet sammen. Planlegg at dere lager middag hver for dere og så spiser dere sammen. Det øker appetitten, og er hyggelig og viktig for de som bor for seg selv og ikke ser noen stor grunn til å spise annet enn en brødskive.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.