De siste dagene har voldelige opptøyer og plyndring preget London og andre byer i Storbritannia. Ifølge flere rapporter skal Blackberrys meldingstjeneste ha vært sentral i planleggingen av opptøyene, og Twitter har også fått deler av skylden i flere avisartikler. Nå reagerer landets statsminister David Cameron.

- Alle som ser disse forferdelige handlingene vil bli slått av hvordan de ble organisert via sosiale medier. Fri flyt av informasjon kan bli brukt for det gode, men det kan også brukes for ugjerninger, sa Cameron i en tale til parlamentet, sitert av opendemocracy.net.

Cameron mener derfor det er på tide å få en form for kontroll over disse mediene.

- Når folk bruker sosiale medier til vold må vi stoppe dem. Så vi jobber med politiet, etterretningstjenestene og industrien for å se på om det vil være riktig å stoppe folk fra å kommunisere via disse nettstedene og tjenestene når vi vet at de planlegger vold, opptøyer og kriminalitet, sa Cameron.  

- Som Saudi-Arabia
Ønsket om ro og slutt på volden deles utvilsomt av de fleste, men utalelsene har vakt til dels sterke reaksjoner. Nettrettighets-gruppen Online Right Group (ORG) drar paralleller til metoder brukt av Kina, Bahrain og Saudi- Arabia.

- Å lage lover i all hast, med begrenset analyse og informasjon, for å håndtere ett spesielt problem kan lett skape ubalanserte lover og misbruk av våre rettigheter, sier Jim Killock, leder i ORG, ifølge Opendemocracy.net.

Akkurat hvilken ordning Cameron vil foreslå virker ikke helt klart, men flere mener det peker i gal retning.

- David Cameron ser ut til å ønske politirettigheter til å tråle gjennom millioner av meldinger, helst i sanntid, for å hindre mulig kriminell aktivitet. Jeg tror ikke den muligheten eksisterer, og jeg vil ikke ønske at den skal skapes, sier Mike Conradi til the Guardian.co.uk.

Conradi er partner og telekomspesialist i det London-baserte advokatfirmaet DLA Piper.

Hva med Twitter-revolusjonene?
Twitter og Facebook har fått æren for demonkratiske demonstrasjoner og revolusjoner i flere land i Midt-Østen i år, ikke minst i Egypt og Tunisia. Conradi mener slike lover vil føre til en ubalanse mellom talefrihet og sikkerhet, og påpeker også at det kan få følger utenfor landets grenser.

- Det vil definitivt sette Storbritannia i en vanskelig posisjon i forhold til å snakke til autoritære regimer og forsøke å overbevise dem om ikke å slå av sine nettverk, sier han.

Les også om hvordan: Ryan Giggs kan stoppe neste "Twitter-revolusjon"

Støtte
Opposisjonen i landet har imidlertid uttrykt støtte for tiltaket.

- Talefrihet er sentralt i vårt demokrati, men det er også offentlig trygghet og sikkerhet. Vi støtter regjeringens beslutning om å undersøke om det er nødvendig med tiltak for å hindre de som organiserer og deltar i kriminalitet i å misbruke sosiale medier, sier Ivan Lewis, som er talsmann og ”skyggeminister” for kultur i Labour-partiet, ifølge Guardian.co.uk.

Avisen skriver at tiltak trolig vil settes inn mot sosiale medier. Det er også mulig å stenge ned enkelte basestasjoner eller hele mobilnettverk i Storbritannia, men dette sees på som siste utvei, ifølge avisen.

Les også:

<b>Vil avvikle lov om ekte navn i nettdebatter</b>

<b>Mener flere må delta i ekstreme debatter</b>

Les også om hvordan: Ryan Giggs kan stoppe neste "Twitter-revolusjon" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.