Styreleder i Telenor, Svein Aaser, ber konsernsjef Jon Fredrik Baksaas redegjøre for den omstridte investeringen i diktaturstaten Usbekistan, skriver Dagens Næringsliv.

DN har i en serie artikler beskrevet Vimpelcoms ekspansjon til Sentral-Asia, og skrev igår at Økokrim er varslet av svensk politi knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan.

– Det er en rekke forhold jeg ikke kjenner til, og jeg må få en gjennomgåelse fra Telenor på hvordan situasjonen ser ut fra deres side, sier Aaser.

Han antar at Vimpelcoms investeringer i Sentral-Asia vil bli et tema for Telenor-styrets etikkomite.

To sentrale punkter
Aaser vil ikke gå i detaljer på avtaler Vimpelcom har gjort, men ønsker å understreke to sentrale punkter knyttet til Telenors investering i Vimpelcom:

– Det ene er at det er bedre å være tilstede i slike land og forsøke å påvirke, enn å boikotte og trekke seg ut, sier Aaser.

– Det andre er at Telenor er minoritetsaksjonær og i mindretall i Vimpelcom, sier han.

Telenor eier 35,7 prosent av Vimpelcom, og kontrollerer rundt 40 prosent av stemmene i selskapet. Telenors gevinst på Vimpelcom-investeringen nærmer seg 40 milliarder kroner.

Telenors nest største eier, Folketrygdfondet, sier det vil ta opp antikorrupsjonsarbeid i neste eiermøte med selskapet.

– Påstandene i DNs reportasjer viser vanskelighetene man kan møte på i udemokratiske land, sier Nils Bastiansen, som er leder av Folketrygdfondets aksjeavdeling til Dagens Næringsliv.

Les også saken "Teleselskaper har blod på hendene" i Dagens Næringsliv onsdag.


Les også: Slik kan du lære av Telenors 20-milliarders-eventyr
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.