Nettkriminelle er sjelden sent ute med å kaste seg på nye trender. Fremveksten av smarttelefoner som iPhone og andre telefoner med støtte for å laste ned programmer (apps), gjør at også dette har blitt en arena for kriminelle å tjene sine penger.

Nylig oppdaget sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs en såkalt trojaner som angriper Android-baserte mobiltelefoner. En trojaner er et program som har en skjult funksjon i tillegg til den åpenbare.

Sender tekstmeldinger i skjul
I dette tilfellet er det snakk om en mediaspiller som kan lastes ned gratis. Men så lenge programmet er aktivt sender det i skjul ut tekstmeldinger til nummer med høye avgifter. Dermed ender brukeren opp med en skyhøy mobilregning.

Den aktuelle appen retter seg imidlertid mot det russiske markedet og har hittil kun opplevd spredning der.

- Dette er den første appen for Android vi ser med en alvorlig skjult funksjon, skriver Kaspersky Labs i en sikkerhetsbulletin.

Sikkerhetsnett
Denne typen utnyttelse av programvare har vært brukt en del tidligere på mobiltelefoner. Blant annet operativsystemet Symbian, som tidligere var eid av Nokia, har hatt en del tilfeller av lignende trusler. Med dette var et større problem før produsentene begynte med egne applikasjonsbutikker. Tidligere var distribusjonen av programmer til mobiltelefoner mindre kontrollert.

- Vi har systemer for å plukke opp slike skjulte funksjoner i Android Market, sier en talsmann for Google til BBC.

Han påpeker at alle som installerer et program på en Android-telefon får opp en tydelig liste over telefonfunksjoner programmet vil ha tilgang til. Inkludert telefoni og tekstmeldinger.

- Ingen programmer kan sende skjulte meldinger uten at brukeren på forhånd har godkjent det, sier Googles talsmann.

 

Lett å lage
Ekseperter advarer nå mot at det er svært enkelt å stjele penger fra mobilbrukere. I motsetning til en pc har mobiltelefoner langt flere måter å sanke penger på.

- I et mobilnett er en telefon tett knyttet til et abonnement. Og i et mobilnettverk skjer ingenting, hverken tellerskritt eller sms, uten at penger skifter eier, sier Chris Wysopal, grunnlegger av Veracode til BBC.

Han sier at selv personer uten kompetanse innen programmering med litt innsats klarer å lage en applikasjon som stjeler innhold fra en telefon eller sender tekstmeldinger med høye avgifter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.