– Dette er en radiohistorisk dag. Det har vært mye diskusjon i forkant, men det er vel knapt noe som har vært diskutert og forberedt lenger enn dette, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. 

DN møtte NRK-sjefen på Stormen bibliotek i Bodø, der fm-senderne ble slukket kl. 11.11 onsdag formiddag.

Det skjer etter et år der misnøyen med fm-slukkingen har vært så stor i den norske befolkningen at det ble omkamp i Stortinget rett før jul.

– Har dere som kringkastere, i samarbeid med Digitalradio Norge, lykkes godt nok med å kommunisere hvorfor man nå slukker fm-nettet?

– Man kan alltids tenke at vi skulle ha lykkes bedre med det, men det viktigste målet med det er hvordan radioen har utviklet seg. Det er ingen tvil om at norsk radio står seg meget godt i en stadig tøffere mediekonkurranse, og det ville ikke vært mulig uten dab, sier Eriksen.

Utfordring i bil

Han sier at åtte av ti nordlendinger nå har tilgang til minst én dabradio i husstanden, men at det fremdeles er en utfordring med bilene, der over halvparten mangler dab-løsning.

– Vi kunne alltids sikkert gjort en enda bedre jobb med informasjon, jeg tror vi må erkjenne at vi ikke klarer å gjøre den jobben før man kommer til denne dagen, sier Eriksen.

P4-sjef Kenneth Andresen var tidlig til stede i Stormen bibliotek. De kommersielle kringkasterne slukker samtidig som NRK i Nordland, men i de neste regionene vil NRK slukkes først. Denne løsningen er valgt for at de kommersielle kanalene ikke plutselig skal oppleve store fall blant lytterne – og derfor tape viktige annonsekroner.

– Jeg er spent, men vi er godt forberedt, sier Andresen til DN.

Se video: Slik reagerer fiskerne på fm-stengingen

DN var også med Jan Fredriksen i Nordland Fylkesfiskarlag ut på tur da fm-nettet ble slukket. Se videoreportasje under: 

- Startet slukkingen der radio betyr mest
- Å slukke FM-nettet og bytte til DAB er gambling med fiskernes liv og helse, sier Jan Fredriksen i Nordland Fylkesfiskarlag. DN ble med for å teste DAB-dekningen da han leverte torsk på fiskebruket Skårvågfisk i Bø kommune i Vesterålen.
00:51
Publisert:

NRK svarer slik på kritikken fra Fredriksen:

- NRK hadde i går et godt møte med daglig leder i Nordland Fiskarlag, Steinar Jonasen. Der ble vi enige om at vi skulle opprette en tjeneste på nett hvor fiskere kan melde fra om eventuelle hull i dekningen til havs. Ifølge våre generelle erfaringer og beregninger er dette et område med god dekning. Dersom lyttere erfarer at det ikke er godt mottak i et område, så skal vi finne ut av det. Vi ønsker virkelig å hjelpe. For at vi skal kunne gjøre det er det fint å vite nøyaktig hvor det gjelder og nøyaktig hvilken mottaker som benyttes og hva slags utvendig dab-antenne som er montert. NRK skal også sende ut informasjon til Nordland Fiskarlag om gode mottakere og anbefalte antenner til sjøs. Det er også bare å ta kontakt med NRK om det er noen spørsmål, skriver Øyvind Vasaasen i NRK i en epost til DN.

Omstridt

Overgangen fra fm til dab er kraftig kritisert, og kringkasterne og interesseorganisasjoner for digitalradio har måttet forsvare seg mot angrep både fra sentrale stortingspolitikere og folket i lang tid.

Forsvarerne av dab hevder på sin side at det vil gi bedre sikkerhet, bedre lyd og flere kanaler ut til brukerne.

To millioner biler uten dab

Selv om alle de riksdekkende kanalene er borte fra fm-nettet ved utgangen av 2017, anslår Naf at hele to millioner – av de tre millioner bilene i den norske bilparken – mangler dab-løsning. 

– Det er kjempemange, og det er i bil den største utfordringen ligger, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf.

Ifølge Sødal har imidlertid 100.000 biler fått dab-løsninger i løpet av høsten og vinteren. Sødal regner med at flertallet av disse er i Nordland. Han understreker at den største utfordringen er beredskapen.

– Det er fortsatt slik at radio er den viktigste beredskapskanalen hvis noe skulle skje langs veiene, sier Sødal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.