NHO-leder Kristin Skogen Lund får på seg et par briller, og plutselig befinner hun seg i en virtuell verden.

– Det er et hotellrom, og det ser veldig ekte ut – akkurat som om jeg er i rommet. Og der brenner det som bare det. Oi, der bommet jeg litt, sier Skogen Lund, og klemmer til på det modifiserte brannslukkingsapparatet hun har fått utdelt.

På tross av vekslende presisjon er den virtuelle brannen slukket på få sekunder, og NHO-sjefen kan krysse av for gjennomført branntrening.

– Når vi driver opplæring i dag må vi dra folk ut av kontorene til en parkeringsplass med et brennende kar. Dette tar mye mindre tid og er mer realistisk, mener Dorothy Billett, ansvarlig for Securitas' brann- og redningssatsing.

Securitas har inngått en eksklusiv avtale med det norske oppstartsselskapet Real Training, for å drive brannopplæring i virtuell virkelighet, og de håper å gjøre dette til et internasjonalt produkt for Securitas.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund med vr-brillene som sendte henne inn i et brennende hotellrom. Til høyre medeier i Real Training, Hans Seime.
NHO-direktør Kristin Skogen Lund med vr-brillene som sendte henne inn i et brennende hotellrom. Til høyre medeier i Real Training, Hans Seime. (Foto: Gunnar Lier)

Stort marked

Opplæring er et av områdene der virtuell virkelighet (vr) spås en stor fremtid, og det finnes allerede en mengde programmer, innen alt fra kirurgi til trygg håndtering av elektrisitet med høy spenning. Ifølge gründerne og Securitas er det rundt 900.000 personer i Norge med stillinger der de egentlig skulle trent på brannsikkerhet årlig, men at de fleste ikke gjør dette. Med virtuell trening håper de flere skal få gjort dette.

– Visjonen er at alle skal ha mulighet til å få denne livsviktige treningen, sier Billett. 

Produktet er satt sammen av mest mulig standardprodukter fra markedet, men med egenutviklet brannsimulator, brannfaglig tilpassing og modifisering av brannslukkingsapparatet.

For enkelt? 

DN fikk samme demonstrasjon som Skogen Lund, og miljøet så ekte ut, men treningen virket svært enkel og foreløpig har de kun ett scenario. Man får ingen tilbakemelding på hva man kunne gjort bedre og brannen er ekstremt enkel å slukke. Skogen Lund savner mer «action» og situasjoner der det er mindre åpenbart hva man må gjøre.

– Når man trener på en parkeringsplass, skal du slukke brennende væske i et firkantet kar, det er ikke noe du møter i en brann, sier gründer Arve Aasmundseth, som mener dette er mer realistisk.

Han sier de starter med tjenesten slik den er i dag, men vil utvikle den videre, med flere scenarioer og elementer som øker realismen, som røykdekke i rommet og ovner som gir følelse av varme fra den virtuelle brannen. Etter demonstrasjonen DN fikk har de utviklet nye scenarioer med brann i kjøkken og teknisk rom i tillegg til hotellrom. 

– Nøkkelen til suksess er kontinuerlig oppgradering, ikke et fast produkt, sier Dorothy Billett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.