Amerikansk påtalemyndighet har satt i gang krimialetterforskning av Sam Bankman-Fried, den skandalerammede eks-kryptotoppen best kjent som «SBF». Det melder både Wall Street Journal og Reuters med henvisning til anonyme kilder med kjennskap til situasjonen.

Den amerikanske 30-åringen var inntil forrige uke regnet som ett av verdens rikeste mennesker, inntil det ble klart at kryptobørsen hans, og milliardformuen, var bygget på luft.

Det var forrige uke at en verdens aller største kryptobørser etter handelsvolum, FTX, slo seg selv konkurs. Da hadde det vist seg at SBF etter alt å dømme hadde lånt ut, og tapt, 100 milliarder kroner av kundenes penger til sitt eget kryptohedgefond Alameda Research. Dette er strengt forbudt i handel med tradisjonelle verdipapirer, men i den uregulerte kryptoverdenen finnes ikke slike begrensninger. Det kan imidlertid utgjøre underslag, ifølge WSJ.

SBF var majoritetseier i både FTX og Alameda, og insisterte bare noen dager før kollapsen på at alt var i orden og at kundenes midler var trygge. Disse påstandene, spredt på Twitter i et tilsynelatende forsøk på å stanse panikkslagne kunder fra å trekke ut pengene sine, kan i seg selv ha vært kriminelle, ifølge WSJ. Meldingene ble senere slettet.

Ble det løyet med vilje?

– Det dette koker ned til, er om det ble løyet med vilje, for å overbevise kunder eller investorer om å gi fra seg sine midler. Ble det gitt uttalelser som var løgnaktige, og som den som sto bak visste var løgnaktige og fremførte med den hensikt å lure investorene? sier Samson Elzer, en tidligere statsadvokat i statsadvokat-embetet på Manhattan til den amerikanske avisen. Det er dette som skal ha åpnet etterforskning av SBF.

Hverken påtalemyndigheten, eller representanter for FTX, har kommentert opplysningene.

Det er fremdeles ikke avklart om amerikanske myndigheter har jurisdiksjon på Bahamas, der Bankman-Fried og hans FTX er basert. Politiet på den karibiske øystaten har åpnet sin egen etterforskning, ifølge en uttalelse publisert på Twitter.

Den spektakulære kollapsen har lagt hardt press på kryptovalutaer. Bitcoin, som var omsatt over 20.000 dollar stykket før skandalen var et faktum, handles nå rundt 16.300 dollar.

Sam Bankman-Fried har sagt unnskyld på Twitter, og gitt en slags forklaring på hva som gikk galt. Om man skal tro den store mengden avsløringer publisert av hovedstrømsmedier og kryptonettsteder, har han ikke fortalt hele sannheten.

Kryptiske meldinger

Det siste døgnet har SBF publisert en serie uklare Twitter-meldinger fra sin egen konto. Natt til mandag skrev han «What». Deretter har han publisert én og én bokstav med ujevne mellomrom i samme tråd.

Litt før klokken 20.00, norsk tid, hadde han bokstavert H-A-P-P-E, muligens begynnelsen på engelske «happened,» eller «skjedde». Fra før har han varslet at han vil ha mer å si om omstendighetene rundt den spektakulære kollapsen av børsen som ble verdsatt til 32 milliarder dollar, eller 320 milliarder kroner, av mainstream-investorer så sent som i januar.

For en drøy uke siden var 30-åringen god for 150 milliarder kroner og var en av kryptos store stjerner. SBF var blant annet kjent for å lobbyere for tydeligere reguleringer av bransjen, og for å donere millioner av dollar til demokratiske politikere.

Basketlaget Miami Heats hjemmestadion ble omdøpt til FTX Arena, da Sam Bankman-Fried og børsen FTX vant navnerettighetene mot 135 millioner dollar over 19 år. Nå skal den døpes om igjen, melder flere medier.
Basketlaget Miami Heats hjemmestadion ble omdøpt til FTX Arena, da Sam Bankman-Fried og børsen FTX vant navnerettighetene mot 135 millioner dollar over 19 år. Nå skal den døpes om igjen, melder flere medier. (Foto: Marta Lavandier)

Styrt av «en gjeng ungdommer»

Han pratet også høyt om sin «effektive altruisme», en filosofi som innebærer at man skal donere penger der de gjør mest nytte for seg, uten hensyn til politikk, ideologi eller moralistiske føringer. SBF har selv uttalt at målet hans var å tjene så mye penger som overhodet mulig, så han kunne gi dem bort, angivelig effektivt. Det ble gjort et stort nummer ut av hans nøysomme livsstil, som blant annet innebar å kjøre en Toyota Corolla.

Samme dag som FTX ba om konkursbeskyttelse, publiserte en lokal eiendomsmegler en annonse for et penthouse med en prislapp på 400 millioner kroner. Ifølge kilder som The Guardian og Daily Beast er boligen Bankman-Frieds.

Krypto-nettavisen Coindesk, som først lekket dokumentene som viste at SBFs kryptohedgefond var insolvent og langt tettere koblet på FTX enn det man visste, har beskrevet livet i toppleiligheten. Her skal SBF og ni romkamerater på samme alder ha styrt kryptoimperiet, mens de inngikk romantiske relasjoner i forskjellige konfigurasjoner.

– Hele operasjonen ble styrt av en gjeng ungdommer på Bahamas, sier en anonym kilde med kjennskap til situasjonen.

Ifølge Wall Street Journal har flere av romkameratene innrømmet at de visste at kundemidler fra FTX gikk til hedgefondet Alameda.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.