Forrige uke ble kryptohandelsplattformen PolyNetwork rammet av et cyberangrep der verdier for mer enn 600 millioner dollar, eller rundt 5,4 milliarder norske kroner, ble stjålet.

Det omtales som det største kryptovalutatyveriet noensinne.

Titusener av mennesker skal være berørt av hackingen, ifølge en Twitter-melding fra PolyNetwork til hackeren.

Til tross for den tilsynelatende suksessen for tyvene, tok det ikke mange dagene før PolyNetwork kunne puste noe lettet ut. I det som av CNBC beskrives som en «bisarr twist» har nemlig hackeren eller hackerne i ettertid returnert mesteparten av verdiene.

– Jeg tror dette viser at selv om du kan stjele kryptoeiendeler, er det ekstremt vanskelig å vaske dem og ta ut penger, på grunn av åpenheten i blokkjeden og bruken av blokkjede-analyse, sier blokkjedeforsker Tom Robinson til CNBC.

Vil ansette

Men overraskelsene stopper ikke der.

PolyNetwork er imponert over hackerens dyktighet, og har nå tilbudt hen en stilling som ledende sikkerhetsrådgiver i selskapet. Selskapet lover også en dusør på 500.000 dollar dersom alle verdiene trygt returneres.

Senere har selskapet bestemt seg for å donere denne summen uavhengig av hackerens lydighet.

– Vi er svært takknemlige og oppfordrer «Herr Hvit Hatt» til å fortsette med bidragene til sikkerhetsfremskrittene i blokkjede-verden sammen med PolyNetwork, sier selskapet i en uttalelse.

Kallenavnet Herr Hvit Hatt refererer til såkalte «etiske hackere» – hackere som leter etter svakheter i selskapers systemer som kan gjøre dem sårbare for angrep. Forskere har satt spørsmålstegn ved hvorvidt dette er en treffende betegnelse på denne hackeren.

Det er foreløpig ikke kommet frem hvorvidt hackeren har svart på jobbtilbudet.

I et tresiders dokument publisert på nettet hevder den anonyme hackeren å ha gjort tyveriet «for gøy» og for å «motivere PolyNetwork til å forbedre sine sikkerhetssystemer», skriver BBC.

Skal ikke holdes ansvarlig

Selv om mesteparten av verdiene er tilbakeført, er allikevel ikke alt returnert til sine rettmessige hender. Hackeren holder stadig tilbake omkring 200 millioner dollar frem til «alle er klare». Det fremstår fremdeles uklart hva som menes med dette.

Gull versus bitcoin – dette er likhetene og ikke minst de viktige forskjellene: – Håper å bli som gull
Folk som investerer i bitcoin, påstår at det er det nye gullet. Bloombergs Eddie van der Walt forklarer hva gull og bitcoin har felles: – Bitcoin er en spekulativ satsning på et aktivum som håper å bli som gull.
02:52
Publisert:

Verdiene holdes på en låst konto, og det kreves et passord som bare hackeren sitter på for å hente ut verdiene. Herr Hvit Hatt er blitt bønnfalt av selskapet om å oppgi passordet, men har foreløpig ikke gått med på dette.

PolyNetwork sier videre at det har «ingen intensjoner» om å holde Herr Hvit Hatt juridisk ansvarlig for tyveriet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.