Midt oppe i en stor ekspansjon blir datasenterbedriften Kryptovault nødt til å hyre inn hjelp for å gjøre målinger som kan bevise at selskapets støyproblemer er løst.

Kryptovaults eneste kunder er i øyeblikket selskaper som driver med utvinning av kryptovalutaen bitcoin. Store maskiner går dag og natt for å knekke koder som skal gi bitcoin. Det trekker vanvittig med strøm og lager høy lyd.

Lyden har vært til stor sjenanse for naboene til selskapets lokaler på Follum utenfor Hønefoss. De mener de får nattesøvnen ødelagt og verdien på boligene redusert.

De har klaget inn Kryptovault til både Ringerike kommune og til Fylkesmannen.

Ikke fornøyd

I et ferskt brev sendt fra Fylkesmannen til Kryptovault gis selskapet et pålegg om å gjennomføre en støykartlegging på fabrikken på Follum. Kryptovault skulle i utgangspunktet være ferdig med lydisolerende arbeid 20. august som skulle sikre at støynivået ville være under anbefalte grenseverdier for industri.

Men i oktober ble det gjennomført en befaring ved fabrikken. Fylkesmannen er ikke fornøyd.

Slik høres en bitcoinfabrikk ut
Konstant støy fra viftene på bitcoinfabrikken i Hønefoss har fått naboene til å reagere. Selskapet som eier fabrikken har tatt bråket på alvor, de har nå investert syv millioner kroner for å fikse problemet.
00:51
Publisert:

«På befaringen fremgikk det tydelig at virksomheten Kryptovault AS sitt datalagringsanlegg medfører betydelig støy til omgivelsene. Fylkesmannen som forurensningsmyndighet ser det som nødvendig å følge opp saken med å kreve nærmere kartlegging og dokumentasjon av støyen», heter det i brevet fra Fylkesmannen.

Forurensning?

Fylkesmannen mener det er grunn til å tro at støyen fra Kryptovault kan karakteriseres som støyforurensning, og mener videre at det er hensiktsmessig å fastslå om, og i hvilken grad, selskapet fører til forurensning av miljøet.

Derfor blir Kryptovault pålagt å gjøre støyvurderinger og målinger som er utarbeidet av en «uavhengig og kompetent» tredjepart. Det utdypes videre:

  • Alle støykilder skal være inkludert.
  • Alle sider av bygget skal måles.
  • Lyden skal utredes til alle døgnets tider.

– Vi har ingen problemer med å lage støysonekart. Vi skulle egentlig ha en måling i natt, men det har vi ikke fått lov til av kommunen. Vi må få tillatelse til det altså, sier Kryptovaults talsmann Gjermund Hagesæter.

– Du høres litt forundret ut?

– Jeg høres sikkert både forundret og frustrert ut, for jeg synes det er litt absurd at vi ikke får gjennomføre det vi er nødt til å gjøre for å lage et støysonekart, sier Hagesæter.

Miljøsjef Bente Elsrud Anfinnsen i Ringerike kommune sier at de mandag denne uken mottok en søknad fra Kryptovault om midlertidig brukstillatelse for å teste maskinene.

– Vi har fått en veldig fersk søknad fra dem og har en konstruktiv dialog for å få til en testing av anlegget slik at de skal kunne komme videre i prosessen om å lage støysonekart, sier hun.

Hadde ikke brukstillatelse

Da DN besøkte anlegget i august, var Kryptovault i gang med å rigge i stand til en dobling av antall maskiner som utvinner bitcoin. Det vil bringe antallet fra 9000 til 20.500 maskiner. Det fikk imidlertid ikke lov til å starte driften helt ennå, da selskapet ikke hadde brukstillatelse fordi det ikke hadde søkt på grunn av store problemer med støy fra anlegget.

Fylkesmannen i Buskerud skriver at støy fra den nye delen også skal være en del av støykartleggingen. I brevet står det at Fylkesmannen vil vurdere om støyutslippet er søknadspliktig etter støykartleggingen er sendt inn og deretter ta en beslutning om det må søkes tillatelse etter forurensningsloven til å drive videre.

Kryptovault har frist til 31. desember for å gjennomføre støykartleggingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Utenriksminister Søreide: – Viktig å sikre rettighetene til nordmenn som bor i Storbritannia
02:12
Publisert: