Norske forlag har inngått en prøveavtale på 18 måneder om såkalt "strømming" av bøker, skriver Dagbladet.no.

Avtalen innebærer at folk kan abonnere på et stort antall bøker, og ha tilgang så lenge de betaler en fast månedsavgift. Dette er omtrent den samme modellen som musikktjenester som Spotify og Wimp jobber etter. Man leier tilgang til store mengder musikk, men eier den ikke.

- Først i Europa
- Vi er det første landet i Europa som har fått på plass en slik avtale. Vi har ikke lagt noen retningslinjer for hva eksempelvis et månedsabonnement med tilgang til 1000 titler vil koste, men det blir nok ikke særlig dyrere enn hva én ny bok ville kostet, sier Forfatterforeningens leder Anne Oterholm, som har deltatt i forhandlignene, til Dagbladet.no.

Akkurat hva prisen vil bli er altså foreløpig uklart. På Spotify kan man kjøpe tilgang til et kjempebibliotek av sanger til 49 kroner i måneden, eller 99 kroner hvis man også skal kunne spille det av på mobilen. Signalene tyder på at et abonnement på bøker kan bli dyrere, litt avhengig av om prisen på én bok, som Oterholm nevner, er en fastprisbok til 400 kroner eller en eldre pockeutgave til 99 kroner.

Avtalen som nå er fremforhandlet gjelder vel å merke ikke nye bøker som fremdeles er i fastprisperioden. Forfattere som ikke vil være med kan også reservere seg mot dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.