Et par i Wyoming, USA, gikk i fjor til søksmål etter å ha blitt vist et bilde ingen burde hatt. Bildet av mannen i forholdet var nemlig tatt med webkameraet på pc-en de hadde leaset, og det var en ansatt i leasingselskapet som viste det frem. Selskapet mente feilaktig at de ikke hadde betalt regningene, skriver Forbes.com.

Det viser seg at dette slett ikke var noe enkelttilfelle. Hele syv leasingfirmaer har brukt skjult programvare som overvåker og tar bilder av brukerne, i nesten en halv million leieforhold.

Omfattende overvåking
Ifølge en klage fra Federal Trade Commission (FTC) kunne programvaren lese av tastetrykk, ta skjermdumper av brukernes aktivitet og aktivere webkameraet og ta bilde av alle som beveget seg foran pc-en. Programvaren kunne så sende dette til programvareselskapet DesignerWare, som sendte det videre til sine kunder, leasingselskapene.

Poenget med programvaren skal ha vært å gjøre det lettere å holde kontroll på pc-ene og ta dem tilbake fra kunder som ikke betalte. Men kundene skal ikke ha vært informert, og ifølge FTCs klage skal svært privat informasjon ha kommet på avveie.

Programvaren kalles "Detective mode".

- I mange tilfeller har data innhentet av Detective mode vist privat, hemmelig og personlig informasjon om brukerne, skrev FTC i sin klage.

Blant annet skal brukernavn og passord til ulike nettsider være sendt videre, samt bilder av barn, folk som ikke er fullt påkledd og folk som hadde sex.

At skjulte programmer kan gjøre dette bør kanskje få flere til å tenke over om pc-en er tilstrekkelig sikret. Denne programvaren er neppe enestående.

Sjekk sikkerhetsrådene: Slik blir du nettsikker - gratis

Må endre praksis
Programvaren kunne også vise falske registreringsmeldinger fra Microsoft Windows og andre programmer som ikke ville gå bort fra skjermen før blant annet navn og adresse var fyllt ut.

FTC har nå inngått en avtale med de involverte selskapene, der de har gått med på å begrense datainnsamlingen, samt å slutte å skjule dette for brukerne, skriver blant annet Arstechnica.com. FTC understreker i en uttalelse at de ikke har myndighet til å vurdere eventuelle kriminelle sider ved saken.

Les også: Nettsider kan tømme mobilen din (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.