Ifølge Legeforeningen er ikke elektronisk utvikling til det beste.

I fagtidsskriftet Dagens Medisin går leder av foreningen Torunn Janbu hardt ut mot et lovforslag som skal til for å lage et nytt helseregister.

Foreningen er kritiske til at lovforslaget innebærer at ”tusenvis av uvedkommende helsearbeidere kan få innsyn i journalen fra fastlegen.”

Gir leger rett til å snakke mer sammen
Hensikten med forslaget, som skal behandles i Stortinget, er at leger på ulike sykehus, utenfor samme juridiske enhet, skal få rett til å utveksle informasjon om pasienter som behandles flere steder. I dag legger personvernloven begrensninger på hva som kan utveksles.

- I dag er det faktisk slik at dersom fastlegen din er i kontorfelleskap med en behandlende lege, så har legen lov til å behandle kollegaens pasienter, men har ikke lov til å se pasientens journal. Dette er en virkelighet som ikke passer verken pasientene eller legene, og loven brytes hver dag. Ny lovgining vil regulere dette, og alle politikere bør være enige om at vi trenger dette, sier Fredrik Syversen i bransjeforeningen IKT-Norge.

Les også: Nektes internett - må ta taxi

- Ikke sikkert nok
Legeforeningens begrunnelse for å stoppe forslaget, er at dagens teknologiske infrastruktur ikke gir sikkerhet nok. De mener faren for uønsket spredning av sensitiv informasjon blir svært stor.

Noen politikere er heller ikke glade for forslaget. På sin hjemmeside skriver Venstre at de er alvorlig bekymret for pasientens personvern og privatlivets fred om loven vedtas i Stortinget.

- Det kan jo hende at noen har fått en kjønnssykdom gjennom å ha hatt en partner som de ikke vil at ektefellen skal vite om. Plutselig er det tilgjengelig for slektninger som jobber i et sykehus bare ved rene tilfeldigheter, sier Olav Gunnar Ballo i SV til TV2.

IKT-Norge er bekymret over disse påstandene.

- Det er ikke snakk om at alle skal få tilgang til helseopplysningene til alle i Norge, det vet politikerne, allikevel legges det frem som om alle som går i hvit frakk ved et klikk kan få tilgang til sensitive opplysninger, det er ikke sant, sier Fredrik Syversen i bransjeforeningen IKT-Norge.

Hva er viktigst, rett informasjon for legene eller personvern? Kan vi få begge deler? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.