– Jeg hadde regnet med en økning de senere årene, men at det skulle være så voldsom økning, hadde jeg ikke sett for meg, sier kommunikasjonssjef Liv Anne Holst, hos data- og analyseselskapet Bisnode.

Hun sikter til antallet nordmenn som velger å bruke kredittsperre på seg selv. I 2000 hadde bare 174 nordmenn bedt om kredittsperre hos Bisnode. For ti år siden var tallet 3600. I dag har antallet økt til 24.429 nordmenn.

DN har bedt alle kredittopplysningsselskapene som tilbyr privatpersoner kredittsperre om tall på hvor mange nordmenn som benytter seg av tjenesten. Undersøkelsen viser at mer enn 72.000 har bedt om dette.

– Hovedårsaken er at id-tyveri er et økende problem i samfunnet. Majoriteten av dem som kredittsperrer seg gjør det fordi de er blitt utsatt for id-tyveri. Men noen gjør det også preventivt for å unngå misbruk, sier Holst.

Ett av «få» tiltak

Nylig skrev Dagens Næringsliv i en større dokumentar om det nye fenomenet mobilkapring. DN demonstrerte hvordan det er mulig å overta en persons mobilnummer ved å utgi seg for å være eieren – med kunnskap om personnummer og adresse.

Les dokumentaren om mobilkapring
Klikk her

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim sier at kredittsperre i dag er det eneste norske forbrukere med privatabonnement kan gjøre som et mottiltak.

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim sier at kredittsperre i dag er det eneste norske forbrukere med privatabonnement kan gjøre som et mottiltak mot mobilkapring. – Men kredittsjekk brukes primært når det skal opprettes et nytt abonnement, påpeker han.
Sikkerhetsekspert Per Thorsheim sier at kredittsperre i dag er det eneste norske forbrukere med privatabonnement kan gjøre som et mottiltak mot mobilkapring. – Men kredittsjekk brukes primært når det skal opprettes et nytt abonnement, påpeker han. (Foto: Melisa Fajkovic)

Han tar også et forbehold:

– Men kredittsjekk brukes primært når det skal opprettes et nytt abonnement. Ved erstatning av sim-kort på eksisterende abonnement, oppsett av tvilling-sim eller data-sim, så er det ikke det samme behovet for kredittsjekk sett fra selgers side, påpeker han.

En million hver dag

– Hver dag bli over en million personer utsatt for id-tyveri verden over, sier salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian Norge, hvor hele 35.152 nordmenn har benyttet seg av kredittsperre totalt.

– Et godt tips er å alltid huske på å legge inn en kredittsperre hvis man er blitt frastjålet eller mistet pass, førerkort, bankkort eller lignende, sier han, og legger til at det er et effektivt tiltak for å beskytte seg mot id-tyveri.

– Men det er viktig å huske at sperren må oppheves hvis man for eksempel søker om kreditt, mobilabonnement eller skal ta opp et nytt lån.

Stigende tendens

De andre norske kredittopplysningsbyråene registrerer også en økning i antallet nordmenn som vil kredittsperre seg.

– Antall personer per måned som ønsker å sperre seg er stigende. I februar hadde vi 290 henvendelser, sier Per Fjærestad, country manager i Creditsafe Norway.

4000 nordmenn har sperret seg hos Creditsafe.

– Vi antar at dette er en del lavere enn hva man vil finne hos andre aktører i bransjen, rett og slett fordi vi bare her vært i markedet i underkant av to år, sier han.

Fjærestad mener det er åpenbart at folk flest i langt større grad er bevisst konsekvensene av id-tyveri og faren for misbruk

– Det er positivt at folk tar dette på alvor og tar sine forholdsregler, men man må også være klar over at man ekskluderer seg fra mange typer av abonnementer, netthandelsløsninger, kredittløsninger og andre tilsvarende finansielle tjenester og derfor ikke bør sperre seg uten grunn, sier han.

Hos it-selskapet Evry er rundt 8400 nordmenn registrert med kredittsperre, ifølge kommunikasjonsdirektør Geir Remman.

– Dette er frivillig og kan endres av den enkelte når som helst, sier han.

– Vi ser at en del personer med svak økonomi gjør dette. Dersom man ber om en slik sperre, vil man automatisk få avslag på kreditt, sier Remman.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Så enkelt kapret DN Sophie Elises mobilnummer
Mobilkapring er den nye sikkerhetstrusselen, som kan frarøve deg ditt digitale liv og identitet.
03:19
Publisert: