Filmkameratene og Sandrew Metronome, som eier rettighetene til filmene Max Manus og Kautokeinoopprøret, får nå utlevert navn og adresse til personen de mistenker har lagt ut de to filmene så andre kan laste dem ned.

Dette slås fast i en Høyesterettsdom denne uken. Loven skaper presedens for at internettleverandører kan bli tvunget til å oppgi navn på sine kunder når de mistenkes for noe kriminelt.

- Dette er en prinsipielt svært viktig kjennelse. Den gir de som sitter på rettighetene til film og musikk mulighet til å få vite hvem som ulovlig distribuerer dette på internett. Så langt har norske internettleverandører nektet å gi ut denne informasjonen, sier advokat Rune Ljostad, partner i Simonsen Advokatfirma DA i en pressemelding.

Dommen er i tråd med rettspraksis i andre nordiske og europeiske land. Norsk Videogramforening mener det er viktig at man nå har fått samme rettsvern ved krenkelser av opphavsrett på internett som i andre situasjoner.

- I første omgang er vårt mål å få stanset den ulovlige aktiviteten, gjerne gjennom dialog. Hvis dette ikke hjelper vil vi gå til erstatningssøksmål for å få dekket de tapene vi som rettighetshavere har lidt, sier Roald Dye i Norsk Videogramforening.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.