Datatilsynet i Irland har innledet formell etterforskning av Facebook etter at en sikkerhetsbrist rammet 50 millioner brukere, ifølge CNBC.com. Hendelsen fikk Facebook til å tvangsutlogge 90 millioner brukere for å tette sikkerhetshullet.

Det irske datatilsynet er overvåkningsmyndighet for EU, og beslutningsmyndighet for eventuelle straffetiltak, som kan innebære en maksimalbot på 1,63 milliarder dollar.

«Etterforskningen vil vurdere hvorvidt Facebooks etterlevelse av sine forpliktelser under databeskyttelsesregulativet (GDPR) til å implementere tilstrekkelig tekniske og organisasjonsmessige tiltak for å sikre og beskytte de personlige dataene de besitter», uttaler Det irske datatilsynet onsdag.

Færre en ti prosent av de 50 millioner rammede Facebook-brukerne er lokalisert i EU, ifølge tilsynet.

Varslet selv

Det var Facebook-sjefen selv som i forrige måned varslet at de hadde funnet en sikkerhetssvikt i en oppdatering fra 2017.

– Tirsdag oppdaget vi at en angriper utnyttet en teknisk svakhet for å stjele tilgangsnøkler som ga dem tilgang til å logge inn på rundt 50 millioner personers kontoer på Facebook, skrev Facebook-sjef Mark Zuckerberg i en statusoppdatering på Twitter.

Åpen tilgang

Sikkerhetsbristen handlet ifølge Facebook om «view as»-funksjonen, som lar brukere se hvordan profilen deres ser ut for andre. Dette skal ha tillatt brukere å stjele en såkalt tilgangsnøkkel som kan brukes til å ta over folks brukerkontoer.

Facebook skriver at tilgangsnøkler er det samme som funksjonen som gjør at folk slipper å taste inn passordet hver eneste gang de logger inn på Facebook.

I slutten av september tvangsutlogget Facebook 90 millioner brukere for å tette sikkerhetshullet, som skal ha blitt fikset samme dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på.
01:25
Publisert: