Tirsdag kveld norsk tid leverer Facebook resultater for tredje kvartal. Sosiale medier-giganten har hatt et røft år både i mediene og på børs. Aksjen gikk på en kjempesmell i sommer, da Facebook leverte svakere vekst enn ventet i andre kvartal.

Smellen skjedde etter flere måneder med bråk i mediene etter den såkalte Cambridge Analytica-skandalen i vår og etterforskningen om hvordan fremmede makter utnyttet blant annet Facebook til å spre propaganda i forbindelse med presidentvalget i USA i 2016.

Analytiker Ben Schachter i Macquarie skrev nylig i et notat til sine klienter at han har troen på Facebook-aksjen – med visse forbehold.

– Så lenge ledelsen ikke overrasker med flere negative kunngjøringer om langsiktig inntekts- og utgiftstrender, tror vi aksjen kan ha et godt fjerde kvartal, skriver han i notatet, som er gjengitt av Bloomberg.

Stor fallhøyde

Facebooks markedsverdi er blitt barbert med 200 milliarder dollar siden toppen i juli. Siden begynnelsen av fjerde kvartal denne måneden har aksjen falt nær 13 prosent.

Ifølge Bloomberg handles aksjen nå på det laveste nivået siden mai 2017.

Årsaken til det kraftige fallet i sommer var todelt: På den ene siden misset Facebook analytikernes forventninger til vekst i brukermassen. På den andre siden varslet Facebook-sjef Mark Zuckerberg og finansdirektør Dave Wehner svakere vekst i tiden som kommer, blant annet grunnet økte investeringer i personvern som følge av GDPR og skandalene selskapet har vært i.

– Generelt er fallhøyden for alle aksjer innen tech som ikke leverer stor, sier analytiker Henriette Trondsen i Arctic til DN.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic sier fallhøyden er stor for teknoaksjene.
Analytiker Henriette Trondsen i Arctic sier fallhøyden er stor for teknoaksjene. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Trondsen mener tech-aksjer som Facebook er særlig utsatt for svake resultater, fordi markedet forventer at de leverer sterk vekst.

– En del av disse aksjene blir handlet på høye multipler, på grunn av vekstforventninger. Når selskapene ikke leverer på markedets forventninger, får det konsekvenser, sier hun.

Usikre teknoaksjer

Den teknologitunge indeksen Nasdaq på Wall Street falt 1,63 prosent mandag og har totalt falt over 12 prosent i oktober. Indeksen åpnet ned også tirsdag, med Amazon og Netflix som tapere.

DN skrev tidligere tirsdag at Amazon har hatt det særlig tungt på børsen de siste dagene. Før børsåpning tirsdag hadde markedsverdien til selskapet rast med over 119 milliarder dollar – eller nøyaktig 1000 milliarder kroner, ifølge Marketwatch.

Amazon leverte i forrige uke svakere omsetningsvekst enn ventet i tredje kvartal, noe som sendte aksjen rett ned.

Førsteprioritet

DN skrev i forrige uke om sjefen til Facebook Norway as, Rune Paulseth, som gjorde en sjelden opptreden i offentligheten på Mediekonferansen i Strömstad.

Rune Paulseth, sjef i Facebook Norway.
Rune Paulseth, sjef i Facebook Norway. (Foto: Fartein Rudjord)

Paulseth sa under konferansen at han nylig hadde vært på Facebooks hovedkontor i Menlo Park i California, der Zuckerberg skal ha manet de ansatte til kamp. På møtet skal Facebook-sjefen ha sagt at førsteprioritet er å få tilbake tilliten i markedet og blant brukerne.

– Det er det viktigste vi skal gjøre i dette kvartalet og hele 2019. Vi må få tilbake tilliten i markedet og skjønne hva vi driver med. Vi må lære. Hver uke gjennomfører alle ansatte trening – som er påbudt. Vi må kunne være forberedt på at nye situasjoner kan dukke opp. Det er dritstressende og ganske kjedelig iblant, men det må til, sa Paulseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette spillet har hatt enorm vekst det siste halvåret med 95 millioner nye brukere
Fortnite kan likevel ikke måle seg med en syv år gammel gigant.
00:49
Publisert: