Før Facebook la frem kvartalsresultatet på onsdag var stemningen god. Aksjekursen satte en ny rekord på 217,5 dollar – en ny rekord og selskapet hadde en børsverdi på 618 milliarder dollar.
I løpet av 90 minutter falt aksjekursen med 23,4 prosent i etterhandelen og ligger vel 20 prosent lavere på torsdag morgen. Kursfallet tilsvarer Ungarns årlige bruttonasjonalprodukt.
Den største taperen fra kursfallet er grunnlegger Mark Zuckerberg. Han har tapt 16,8 milliarder dollar (135 milliarder kroner) i løpet av natten. Dette tilsvarer formuene til Heineken-arvingene og kosmetikkarvingene Lauder.
– Bitter pille å svelge
Markedene stålsetter seg for hva som vil skje når aksjehandelen åpner i USA på torsdag morgen. Det største kursfallet på en dag for Facebook var 12 prosent i juli 2012 – like etter at selskapet ble børsnotert. Det ligger an til et fall på over 20 prosent.
– Dette er en bitter pille å svelge for FANG-fansen (Facebook, Amazon, Netflix og Googles morselskap Alphabet, red anm.). Dette kommer etter Netflix-missen i forrige uke. Facebooks utsikter vil føre til uro på Wall Street. Det kan spre seg til andre selskaper som kan komme under angrep. Dette vil skremme teknologiinvestorer, sier analysesjef Daniel Ives hos GBH Insights til CNBC.
Facebook-konkurrentene Twitter og Snap har falt med rundt fire prosent i etterhandelen.
– Vil påvirke inntjeningen
«Vi har 20.000 ansatte som jobber med sikkerhet og innholdsovervåkning over hele verden. Som jeg har sagt i tidligere kvartalsoppdateringer investerer vi så mye i sikkerhet at dette vil påvirke inntjeningen», skriver Zuckerberg i en oppdatering på Facebook.
Han legger til at Facebook har fjernet mange tusen falske kontoer før valget i Mexico. Selskapet har tatt i bruk verktøy for å gjøre politisk reklame mer åpen og gi innsyn slik at det er kjent hvem som betaler for reklamen.
Facebook havnet i en omdømmekrise i vår etter at det ble kjent at personlige opplysninger om 50 millioner Facebook-brukere havnet hos et analyseselskap som hjalp Donald J. Trump til seier i presidentvalget i USA.
Aksjekursen falt med rundt ti prosent i midten av mars.
Asiatisk vekst
Analytikere var overrasket over hvorfor Facebook-ledelsen kommuniserte ut svakere brukervekst og forventet svakere inntektsvekst fremover.
- Jeg tror mange investorer synes det er vanskelig å forstå denne type nedbremsing med tanke på hvor godt likt plattformen er av annonsører , sa Brent Thill fra Jefferies under en telefonkonferanse med Facebook-ledelsen.
Til dette svarte finansdirektør Dave Wehner at selskapet merker valutasvingninger og nye personverninnstillinger på inntjeningen.
Facebook har 2,23 milliarder brukere fordelt på Facebook-plattformen, men også Instagram og WhatsApp. Facebook hadde i gjennomsnitt 1,47 milliarder daglige aktive brukere i juni. Dette var lavere enn konsensus.
Den største veksten kommer fra FAcebook-eide Instagram og WhatsApp, og de asiatiske markedene India, Indonesia og Filippinene.
– Facebook-plattformen synker, slår analytiker Brian Wieser hos Pivotal Research Group fast overfor Bloomberg.(Vilkår)