Britene har sett seg lei på det de mener er Facebooks manglende vilje til å samarbeide. Eller «Deny, Delay and Deflect», som The New York Times nylig skrev om Facebooks strategi når det gjelder innsyn og kontroll av selskapets forretningspraksis.

Oppsiktsvekkende aksjon

Britiske myndigheter har derfor rykket håndfast inn og beslaglagt interne Facebook-dokumenter i en usedvanlig aksjon, ifølge The Guardian.

Ted Kramer, eieren av det amerikanske it-selskapet Six4Three, ble under et forretningsbesøk til London oppsøkt av britiske myndigheter på sitt hotell og bedt om å overlevere dokumenter relatert til Facebook. Han fikk en frist på to timer, og da han nektet ble han forespeilet pågripelse, bøter og arrest. Han overleverte til slutt dokumentene britene ba om.

Det britiske parlamentet anvendte en sjeldent brukt mekanisme for å beslaglegge dokumentene etter at Facebook-sjef Mark Zuckerberg gjentatte ganger har nektet å bøye seg for britenes henstillinger om å få innsyn i dokumentene. Facebook-sjefen har også nektet å vitne eller forklare seg for britiske parlamentarikere.

Damian Collins, konservativt parlamentsmedlem og leder av Parliament's Digital, Culture, Media and Sport Committee.
Damian Collins, konservativt parlamentsmedlem og leder av Parliament's Digital, Culture, Media and Sport Committee. (Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Scanpix)

Damian Collins, konservativt parlamentsmedlem og leder av Parliament's Digital, Culture, Media and Sport Committee, står bak aksjonen i forbindelse med en parlamentarisk granskning. Spørsmålet nå er om dokumentene kan offentliggjøres, eller hva britene i det hele tatt kan gjøre med denne dokumentasjonen.

– Vi er i ukjent farvann her, sier Collins til The Guardian.

Potensielt kompromitterende

Dokumentene som er beslaglagt beskrives som potensielt meget kompromitterende. Det skal dreie seg om databehandling og personvern knyttet til Cambridge Analytica-skandalen.

Cambridge Analytica var et britisk selskap som blant annet benyttet data fra Facebook for å drive storstilt politisk overvåkning og påvirkning. Bak selskapet sto ledende republikanske velgjørere og lobbyister som milliardæren Robert Mercer og Steve Bannon. Mercer regnes som den viktigste pengemannen bak Trump.

Det er mistanke om at selskapet via tvilsomme metoder og databruk vippet både det amerikanske presidentvalget til Trump og brexitavstemningen, i tillegg til en rekke valg i mindre land rundt om i verden. Selskapet ble lagt ned da skandalen ble kjent tidligere i år.

Men britene er fortsatt meget interesserte i å komme til bunns i Cambridge Analytica og tilknyttede selskapers aktivitet i Storbritannia, særlig i forbindelse med brexit. Facebooks rolle står her sentralt, og om Facebook bevisst har samarbeidet eller har vært ulovlig slepphendt i behandling av data.

Påstander mot Facebook

Det hører med til historien at selv om Kramer i utgangspunktet var motvillig til å utlevere dokumentene til britene, har han selv og Six4Three vært i en langvarig strid med Facebook. Six4Three og Facebook har blant annet kranglet i flere år om rettighetene til en app, Pinkini, som viser vennene på Facebook i bikini.

Mange av dokumentene som britene nå har beslaglagt stammer ifølge CNN fra et pågående søksmål mellom Facebook og Six4Three i California, blant annet kommunikasjon på epost mellom Zuckerberg og andre i ledelsen i Facebook, inkludert påstander om misbruk av personlig data, og at Zuckerberg brukte dette for å skvise konkurrenter ut av markedet.

Men domstolen i San Mateo i California har bestemt at ingen av dokumentene vedrørende søksmålet kan offentliggjøres. Det skal være disse dokumentene britene nå er i besittelse av.

– Vår påstand er at Facebook er den største lovbryteren innen datamisbruk i programvareindustriens historie, sa Kramer til CNN i sommer.

Facebook og særlig toppsjef Zuckerbergs nestsjef Sheryl Sandberg har vært i hardt vær også i USA i det siste. Men selv om Facebook har tatt selvkritikk på enkelte områder, har topplederne hele tiden hardnakket nektet for å ha gjort noe ulovlig.

Facebook er blitt straffet av brukerne og markedet, som har sendt Facebook-aksjene ned omtrent 40 prosent siden toppen i sommer.

Det er ventet at myndighetene etter hvert vil skjerpe kravene til Facebook og andre teknologiselskaper, noe som kan redusere disse selskapenes handlingsrom og inntjeningspotensiale. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump ringte general for å høre hvordan det gikk i Afghanistan. Etter tre setninger, tok han over selv
01:33
Publisert: