Den amerianske stiftelsen New America Foundation har undersøkt hvordan 225 terrorister har blitt avslørt av amerikanske myndigheter etter angrepene 11. september 2001. I kjølvannet av disse hendelsene har amerikansk etteretning fått utvidede fullmakter til å drive elektronisk masseovervåkning. Det siste året har det kommet for en dag at slik overvåkning begås i langt større grad enn de fleste aner.

Undersøkelsen viser at maksimalt 1,8 prosent av terroristene har blitt avslørt som følge av masseovervåkning av telefonsamtaler. Elektronisk overvåkning av utlendinger i USA skal ha bidratt til 4,4 prosent av avsløringene, skriver Digi.no.

Tradisjonelle metoder
De største bidragsyterne til avsløring av terrorister er de samme som før 11. september, nemlig tips fra familie og venner, tipsere og informanter og målrettet etterretning mot individer og organisasjoner.

I 28 prosent av avsløringene er det ukjent hvordan terroristen kom i myndighetenes søkelys.

Det er bare ett tilfelle hvor en terrorist har blitt avslørt av masseovervåkning. I dette tilfellet ble en drosjesjåfør avslørt etter å ha overført en mindre sum penger til terrororganisasjonen Al Shabbaab i Somalia. Selv om NSA tipset det føderale politiet FBI om transaksjonen, brukte FBI to måneder på å følge opp tipset.

New America konkluderer i sin undersøkelse med at det ikke trengs mer overvåkning eller flere datakilder, utfordringen er å effektivt utnytte den informasjonen man allerede har, skriver organisasjonen i sin rapport.

Les også:
Aviser ber om nåde for Snowden
- Dette går i helt gal retning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.