Det vekket oppstandelse i Russland da McDonald's åpnet de første restaurantene på slutten av den kalde krigen.

Nå har kjeden stengt dørene, og den amerikanske fastfood-kjeden blir erstattet av en russisk eid kjede.

Så langt er ikke det nye navnet kjent, men en ny logo er presentert. I sosiale medier antydes det at man kan skimte en M uten at det er klare likhetstrekk til de karakteristiske måkevingene. Andre har ment at logoen minner om flagget til Bangladesh, ifølge BBC.

Dette blir avvist fra Moskva.

– Den grønne bakgrunnen i logoen symboliserer kvaliteten på produktene og servicen kundene er vant til, sier en talsperson for selskapet ifølge det statskontrollerte nyhetsbyrået Tass.

McDonald's russiske virksomhet har innbefattet 850 restauranter og 62.000 ansatte.

15 restauranter åpner denne helgen i regi av selskapet Sistema PBO.

Over og ut for måkevingene i St. Petersburg for denne gangen.
Over og ut for måkevingene i St. Petersburg for denne gangen. (Foto: Antov Vaganov, Reuters)

Eier fra Sibir

Restaurantene ble midlertidig stengt i mars. I mai besluttet McDonald's å trekke seg ut av Russland. Kjeden har uttrykt at situasjonen ikke lenger er holdbar, og ikke har vært i samsvar med McDonald's verdier.

Det er franchisetageren med 25 restauranter i Sibir, Alexander Govor, som skal ta over driften, men kjeden har en opsjon på å kjøpe restaurantene tilbake i løpet av 15 år.

Det første utsalgsstedet i Moskva åpnet 1990 med flere hundre personer i kø som ventet spent på å smake amerikanske burgere.

Den gangen ble kjedeåpningen ansett som et punktum for den lukkede sovjetiske økonomien. Nå er stemningen snudd på hodet og nedstengingen er symbolet på bruddet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To måneder etter Berlinmurens fall åpnet denne restauranten dørene midt i Moskva i 1990. Nå forsvinner kjeden ut igjen.
To måneder etter Berlinmurens fall åpnet denne restauranten dørene midt i Moskva i 1990. Nå forsvinner kjeden ut igjen. (Foto: Victor Yurchenko)
Ikke engang Ivanka trodde på at valget var stjålet
Ivanka Trump erkjente i en video vist frem i den første Kongresshøringen om 6. januar at hun visste at farens påstander om at valget var stjålet ikke stemte.
02:21
Publisert: