Fredag slukkes de kommersielle radiokanalene for Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder. Neste ut er Østlandet, som mister alle NRK-kanaler fra onsdag førstkommende uke. Da står 95 prosent av landet uten NRK på radio.

Fm-nettet slukkes i sin helhet for Østlandet 8. desember i år, mens aller siste etappe av slukkingen skjer 13. desember. Da slukkes nettet i Troms og Finnmark, og fm-radioer i biler og hjem landet over må byttes ut eller oppdateres med adaptere.

1 Hva synes folk om dette?

– Vi mener det beste parameteren er hvordan folk bruker radio. De kanalene som er blitt mulig å etablere med dab-radio, og som ikke fantes på fm-nettet, lyttes til av 1,2 millioner mennesker. Men dette er et stort teknologiskifte, slik at det er naturlig at det er mange som trenger noen tips og råd, og litt tid på å områ seg.

2 Hva med dem som ikke trenger tips og råd, men bare er motstandere av slukking av fm-nettet?

– Vi håper alle som vil høre radio, finner en løsning de er fornøyd med. Og det har aldri vært flere muligheter for å høre radio enn vi har nå, på dab, internett og digital-tv. Man har også fått et mye større utvalg av norske kanaler.

3 Hvor mye tjener elektrobutikkene på dette?

– Det må du spørre dem om. Det som er viktig å huske på, er at elektronikkbutikkene har alltid solgt mye radioer. Hvert år, lenge før radioskiftet, er det blitt solgt rundt 700.000–800.000 radioer. Så har tallet gått litt opp de siste par årene.

4 Hva skal vi gjøre med radioene våre?

– Det er viktig å huske på at det er langt fra alle radioer som må byttes ut. Veldig mange kan oppgradere med en adapter, og da kan man ta vare på den radioen man har. Når det gjelder enklere radioer, er det viktig at disse enten leveres til gjenvinning, hos elektronikkbutikker eller gjenvinningsstasjon. Da blir 99 prosent av materialene brukt. Ni prosent går til energigjenvinning, og 90 prosent av materialene brukes om igjen.

5 Burde ikke fm-radioene kunne brukes av andre?

– Det finnes noen aktører som samler inn og sender til utlandet, men i ganske liten skala. Det krever en del organisering, og man må sikre et mottagerapparat, så man ikke bare sender søppelet sitt til et annet sted. Norge har et av de beste systemene i verden for returordning av elektronikkprodukter, men det krever at radioene blir levert inn, og ikke kastet. (Vilkår)