Torsdag ble en god dag på Børsen for teknologiselskapet Meltwater. Aksjen steg mer enn 30 prosent fra start, etter at det onsdag kveld ble kjent at oppkjøpsfondene Altor og Marlin vil kjøpe selskapet for det som tilsvarer 18 kroner per aksje. Det utgjør til sammen 5,6 milliarder kroner.

Det tilsvarer en budpremie på 36 prosent sammenlignet med sluttkursen onsdag, og er også høyere enn det aksjen ble omsatt for på Oslo Børs torsdag ettermiddag. Ved 14-tiden ble aksjen handlet for 17,63 kroner.

Samtidig er budet under halvparten av kursen selskapet gikk på børs med – allerede da med Altor som aksjonær.

– Vi tror denne transaksjonen vil bringe nye muligheter til Meltwater, og vi ser frem til å jobbe med det fremtidige eierskapet, sier Meltwater-sjef John Box i meldingen.

Selskapet melder at styret enstemmig støtter budet. Går budet igjennom vil selskapet tas av børs.

– Altor og Marlin er enige i Meltwaters strategi om å ta selskapet av børs. Vi tror dette vil gi Meltwater større evne til å gjennomføre dens strategi om å investere i produkt, salg og strategiske fusjoner og oppkjøp som selskapet har lykkes med tidligere, sier Mattias Holström, partner i Altor.

Gründer og arbeidende styreleder Jørn Lyseggen eier 28,5 prosent av aksjene i Meltwater. Ut fra oppkjøpsprisen på 18 kroner per aksje, utgjør dette 1,6 milliarder kroner.

41 prosent for oppkjøp

Budet er betinget av at minst 95 prosent av aksjonærene stemmer for å godta budet. Terskelen vil senkes til 80 prosent dersom Meltwaters aksjonærer stemmer for visse restruktureringstiltak, heter det i meldingen.

Altor og Marlin har allerede mottatt en ugjenkallelig forhåndsaksept fra aksjonærer som til sammen representerer 29 prosent av selskapet – med andre ord Fountain Venture, selskapet til Lyseggen. Sammen med Altors eierandel i Meltwater via porteføljeselskapet Big Data Holding er til sammen 41 prosent av stemmene sikret i favør av et oppkjøp.

Oppkjøpsfondene er ventet å komme med et faktisk bud i slutten av første kvartal 2023.

Det har vært kjent siden midten av september 2022 at selskapet vurderte «strategiske alternativer». Storbanken J.P. Morgan og DNB Markets ble utnevnt som rådgivere.

Falt fra våren 2021

Meltwater som leverer programvare-som-tjeneste til blant annet mediebransjen har slitt tungt på børs siden noteringen i slutten av 2020 og falt hele 50 prosent i 2022.

Meltwater kom på børs i en periode der investorer kastet seg over alt som luktet av det grønne skiftet og vekstaksjer, gjerne innenfor teknologi. Selskapet ble da priset til 11,4 milliarder kroner, og fortsatte rett opp i ukene etter noteringen.

Aksjen fikk sin høyeste sluttkurs tidlig i januar 2021, med 64,5 kroner per aksje, hvilket tilsvarer rundt 20 milliarder kroner. Så snudde det, og aksjen har falt nesten sammenhengende siden våren 2021.

DN skrev i tidlig sommer om oppkjøpskandidatene på Oslo Børs, den gang ble Meltwater ansett som ett av de heteste selskapene. Det ble også påpekt at mye av aksjenedgangen til Meltwater skyldtes markedstendenser fremfor negative nyheter fra selskapet.

Altor, som altså fortsatt eier 12 prosent av selskapet, har vært med siden før børsnoteringen, og solgte seg faktisk også noe ned i forbindelse med at Meltwater gikk på børs.

Lyseggen på sin side har solgt seg ned i et par omganger. I begynnelsen av 2021 solgte han aksjer for nesten 350 millioner kroner, så for 800 millioner kroner i februar 2022, til henholdsvis kurs 49 og 21 kroner, ifølge nettsiden Holdings.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.