De siste ukene har Dagensit.no satt søkelyset på hvordan programmer (apps) til mobiltelefoner kan tappe personlig informasjon fra mobilen din og selge den videre til tredjeparter.

Populære applikasjoner snoker i kontaktlisten din, sjekker hvor du beveger deg og henter ut persondata. Så langt har det vært "ville vesten" -tilstander for personvernet i applikasjoner, men nå frykter bransjen at pendelen vil svinge den andre veien.

Trenger informasjonen
– Nettsider, pc-programmer og apps sanker automatisk inn en del anonyme bruksdata og har alltid gjort det, sier direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse til Dagensit.no.

De vet trolig mer om deg enn både Google og Facebook.

Waterhouse mener man må skille mellom sporing som er relevant for tjenesten man bruker, og sanking av personopplysninger for bruk i andre sammenhenger.

Bransjen mener mobilapplikasjoner og deres oppdragsgivere er helt avhengige av informasjon om hvordan app-ene deres brukes. Dette er ikke nødvendigvis uetisk, mener Waterhouse.

Det er nå foreslått et forbud mot innhenting av data i den kommende ekomloven - noe som kan få store følger for nettjenester og app-bransjen.

- Forskriften vil effektivt slå bena under inntjeningen til norske nettmedier, sier daglig leder Anders Willstedt i Interesseorganisasjonen for interaktiv markedsføring (Inma) til E24.no.

Bjør Erik Thon i Datatilsynet ønsker å samle internasjonal støtte for nye regler, les mer: - App-overvåkning er ulovlig

Flurry ser deg
Den største samlingen av personinformasjon fra app-er gjemmer seg bak det uskyldige navnet "Flurry". De fleste som lager app-er og ønsker å vite hvordan den blir brukt, legger inn koden til deres sporingssystem i sine apper.

Når programsnutten til Flurry ligger inne i et program vil det sende fra seg detaljert informasjon om hvordan programmet brukes. Informasjonen sendes til Flurrys egen database hvor utvikleren kan logge seg på og se statistikk for sin app.

Informasjon som Flurry samler inn sorteres under din telefons unike identifikasjonsnummer (UDID, IMEI) og siden Flurry er i bruk på 40.000 apps i dag sitter selskapet bak Flurry på enorme mengder informasjon om oss som er sanket fra ulike apps. De vet trolig mer om deg enn både Google og Facebook.

Flurry kan overvåke så å si all informasjon om hvordan du bruker mobilen din. Ikke bare hvor lang tid du bruker på å løse gåtene i et spill, men også hvor du er når du spiller og hvem du har i kontaktlisten din.

Denne informasjonen kan sammenstilles og selges videre – uten at engang den som har laget appen du lastet ned vet det eller har samtykket til det.

Skeptisk norsk bransje
– Vi er avventende og svært skeptiske til hvordan dette utvikler seg, sier daglig leder og partner i Shortcut, August Z. Flatby.

Utad gir Flurry et svært stuerent inntrykk. De har vennlige nettsider som snakker mye om åpenhet og personvern. Og de sier også at det er mulig å få slettet all informasjon sanket inn fra en telefon i deres database. De oppfordrer også alle utviklere til å legge inn en brukerinnstilling som hindrer Flurry fra å hente informasjon fra telefonen. Men de pålegger ingen å gjøre dette.

– Utviklere som legger inn Flurry i en app bør tenke seg nøye om. Man går med på ganske mye når man oppretter konto der, advarer Flatby.

Shortcuts kunder får bare tilbud om den samme typen brukerstatistikk som samles inn av nettaviser og andre nettsider. Dette er informasjon som sankes mer fra nettrafikk og logger enn fra sanking av informasjon på en telefon.

– Men alle våre kunder spør om måleverktøy når de bestiller en app. Ellers kan de ikke vite om den er god. Informasjonen vi får fra nettlogging er stort sett tilstrekkelig, sier Flatby.

Trenger ikke nye lover
IKT Norge mener det slett ikke er selvsagt at vi trenger egen lovgivning på dette området i Norge, ettersom det som er uetisk allerede dekkes av gjeldende personvernregler. IKT Norge har opprettet et egen Apps Forum som består av medlemmer som driver med utvikling av apps til smarttelefoner. Der har det vært lite snakk om å selge personinfo, forteller Waterhouse.

– Personvern og sporing er noe som diskuteres i forumet, men ingen har så langt vist interesse for å drive med videresalg av sanket informasjon, sier Waterhouse.

Andre i bransjen ønsker seg klarere kjøreregler, men ikke noe forbud mot sporing.
– Vi ønsker en lovgivning på dette området som dekker personvernet, men samtidig gir oss i bransjen ryggdekning til å bruke statistikk internt til produktutvikling, sier produktsjef for mobil i Making Waves Johan Høgåsen-Hallesby.

Han sier at det å selge innsanket informasjon ikke bare ville brutt personvernet, men også kontraktsvilkårene med Apple, Google og ikke minst egne oppdragsgivere.

– Det er ikke normal virksomhet å selge slik informasjon i Norge, men samtidig tror jeg ikke brukere flest er klare over opprinnelseslandet til app-ene de bruker, sier Høgåsen-Hallesby.

Les mer: - App-overvåkning er ulovlig

<b>Soldat lager Taliban-app</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.