Tim Cook har ledet Apple tre ganger – verdens nest mest verdifulle aksjeselskap. Likevel er han en relativt lite kjent person. For i Apple har de bare dyrket én leder, og det har vært Steve Jobs.

Men på grunn av Jobs sykdom trekker han seg nå som toppsjef og blir "bare" styreleder. Cook går fra rollen som vikar til sjef.

Men hvem er mannen som står igjen i rampelyset og skal holde Apples ”magiske” presentasjoner?

Les også: Apple verdens mest verdifulle selskap

Tøff nok
Tim Cook beskrives ikke som like visjonær og karismatisk som sin nå avgåtte sjef. Men han kan ha andre likhetstrekk med Jobs.

Han er kjent for å være en mann som vet hva han vil. I et møte i Apple skal han ha snakket om problemer med en fabrikk. ”Noen burde vært i Kina og styrt dette”, sa han. En halv time senere snudde han seg mot Sabih Khan, en sentral leder for drift og spurte ”Hvorfor er du her fremdeles?”. Khan skal ha kjørt rett til flyplassen, uten bagasje, og kjøpt en billett til Kina uten returdato, skriver Fortune.

Cook beskrives også som like konkurransedrevet som Jobs.

- Han er ikke ute etter berømmelsen, egoet eller pengene. Han er ute etter å vinne, sier Greg Petsch, som var Cooks sjef i Compaq, ifølge Guardian.co.uk.

Cook er trolig også en relativt krevende sjef, ikke ulikt Jobs. Ifølge Wikipedia har han til tider hatt ukentlige telefonmøter søndag kveld for å forberede sine ansatte på en ny uke, og han skal ha for vane å begynne å sende eposter klokken halv fem om morgenen.

- Jeg tilbrakte noe tid med Tim Cook forrige uke i New York og satt igjen med et inntrykk av at han er mye mer i førersetet i Apple enn folk tror, sier Tim Bajarin, leder for forskningsselskapet Creative Strategies, tidligere i år, skriver smh.au

Sentral for Apples marginer
Cook beskrives av kolleger som både "brilliant" og "fenomenal", men han har en formidabel oppgave foran seg. For selv i Norge bør vi vurdere å bytte ut uttrykket ”å hoppe etter Wirkola” med å ”tale etter Jobs”.

Steve Jobs har blitt dyrket av Apple-entusiaster og markedsføringsfolk, og Apple har bidratt til dette så godt de kan. Jobs var den eneste i selskapet som skulle opptre på fotografier av Apple, ved siden av produktene. Slik var reglene Apple forsøkte å innføre – og mens kameralinser sveipet over Apple-demonstrasjoner kunne selskapets ansatte finne på å dukke unna for å unngå å bryte reglene. Dette viser noe av hvor sentral mannen som nå trekker seg tilbake har vært.

Men Cook har ikke akkurat vært uviktig han heller. Da Jobs kom tilbake til Apple i 1997 var selskapet på konkursens rand. Cook kom om bord allerede i 1998, og har dermed også vært med på hele den fantastiske oppturen. Cook kom fra Compaq, verdens da største pc-produsent, og gikk til et selskap i store problemer. Han fulgte sitt instinkt etter sitt første møte med Jobs, og gjorde det mange advarte ham mot.

- Jeg lyttet til intuisjonen, ikke min venstre hjernehalvdel, sa Cook som siden har kalt dette sin beste beslutning noen sinne, skriver Guardian.co.uk.

Margin-geni
Cook regnes som mannen som brakte Apple ut av fysisk produksjon. Han stengte fabrikker og varehus rundt hele verden, og lot andre selskaper ta over denne delen av prosessen, mens Apple designer nye produkter. Dette skal ha hjulpet selskapet å strømlinjeforme produksjonen og dramatisk forbedre marginene.

Cook ledet Apple i to måneder i 2004, etter at Jobs ble operert for kreft. Dette gjentok seg i 2009 i flere måneder, etter at Jobs fikk en levertransplantasjon. Ved starten av 2011 inntok han igjen sjefsstolen, først som vikar, nå som permanent sjef. Han har selv beskrevet sin reise fra Robertsdale i Alabama til toppen i Silicon Valley som "usannsynlig".

- Jeg er der jeg er i livet fordi mine foreldre ofret mer enn de skulle ha gjort, på grunn av mine lærere, professorer og mentorer som brydde seg mer enn de måtte og på grunn av Steve Jobs og Apple, sa Cook i fjor i en tale på sitt gamle universitet Auburn.

Les:
<b>Apple-sjefen går av</b>

<b>Nådeløs, genial og uerstattelig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.