De siste par årene har Microsoft fullstendig mistet grepet om smarttelefonmarkedet. De har blitt forbigått i høyt tempo av Apple, Google og Blackberry som i dag dominerer markedet for smarte mobiltelefoner.

Men Microsoft har ikke gitt opp. De bruker heller tiden til å posisjonere seg for å bli den aller største i bransjen.

Først Nokia, så Skype
I februar meldte Microsoft og Nokia at de går sammen om å utvikle smarttelefoner basert på Microsofts ferske Windows Phone 7 operativsystem. Dette partnerskapet overrasket mange ettersom Nokia alltid har sagt at de aldri ville lage telefoner på noe annet system enn sine egne.

– Jeg tror Microsoft akter å kjøpe Nokia innen to år fra nå. Grunnen til at de venter er etter min mening prisen, sier teknologidirektør og medgründer av Telio, Alan Duric til Dagens it.

Telio tilbyr fasttelefoni og videotelefoni over internett i Norge og flere europeiske land. Duric var også med å grunnlegge selskapet GIPS som ble solgt til Google. Også GIPS drev med teknologi for samtaler over internett.

Denne uken ble det også kjent at Microsoft kjøper opp verdens største tilbyder av telefoni og videosamtaler over internett, Skype. Microsoft legger 8,5 milliarder dollar - tilsvarende ti årsomsetninger for Skype - på bordet for å sikre seg teknologien.

– Jeg synes 8,5 milliarder høres dyrt ut, men til gjengjeld får jo Microsoft verdens ledende teknologi for internettelefoni. Og det vil komme nyttig med når de skal posisjonere seg i mobilmarkedet med Windows Phone 7. Men jeg ser ikke helt hvordan de skal tjene inn kjøpesummen ved å innlemme Skype i eksisterende tjenester, sier analytiker Peder Strand i Enskilda.

Prisen for Skype kan være presset opp av at også andre profilerte selskaper som Facebook, Google og Cisco etter ryktene skal har vært interessert i Skype. I et tilsvarende oppkjøp betalte også Cisco 8,4 ganger omsetningen til videokonferanseselskapet Webex.

Mot massemarkedet
Alan Duric er helt sikker på at mobil internettelefoni vil bli en betydelig trend allerede fra dette året. Med internettelefoni får man også videotelefoni med på kjøpet.

Internettelefoni er teknologi som gjør at man kan opprette en samtale som går over en internettilkobling i stedet for å generere tellerskritt hos mobiloperatøren. Internettelefoni assosieres ofte med lave kostnader, spesielt på internasjonale samtaler. Internettelefoni har også ekstra funksjoner som videooverføring, tekstmeldinger og deling av filer med kontaktene. Hittil har internettelefoni vært et alternativ til fasttelefoni og det har vært lite sukess med å bruke det på mobilen.

– Nå er omsider alle nødvendige komponenter for mobil internettelefoni på plass. Telefonene er bra nok og har store skjermer, mobilt bredbånd har fått god kapasitet og man kan lage gode apps. Dette blir et massemarkedsprodukt i nær fremtid, spår Duric.

Alle de store på ballen
Han viser til flere oppkjøp og satsninger i bransjen som retter seg mot dette. Cisco har blåst liv i Tandbergs satsning mot privatmarkedet, Apple har lagt inn videofunksjonen Facetime på iPhone og iPad, og Microsoft har kjøpt Skype. Google har allerede egen teknologi både for stemme- og videosamtaler.

– Skulle Microsoft velge å kjøpe Nokia innen to år tror jeg de to selskapenes samlede kompetanse kan skape et økosystem som blir enda større enn Apples er i dag. Men det forutsetter selvsagt at de anvender teknologien til Nokia og Skype på rett måte, sier Duric.

Peder Strand i Enskilda slutter seg til påstanden om at satsninger for mobil internettelefoni er noe det jobbes heftig med i laboratoriene til de største Amerikanske programvarehusene.

– Skype har den fordelen at det kan brukes mot andre telefoner og er den tjenesten med flest brukere. Spørsmålet nå er hva Google, Apple og eventuelt Facebook gjør innenfor dette området, sier Strand.

Les også:
Gir 50 milliarder for Skype
Nokia + Microsoft = sant
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.