I USA sitter søksmålene løst, særlig innen it-sektoren. Men det vekker likevel oppsikt når en av Microsofts gründere, Paul Allen, saksøker 11 store it-selskaper. Allen mener selskapene bruker teknologi som han eier patentet til.

Under dotcom-boblen brukte Allen 100 millioner dollar på å starte opp Interval Research, som utviklet teknologien han mener er stjålet. Allen som var med å starte Microsoft som programvareutivkler, har ikke utviklet teknologien selv, men eier patentene.

- Paul mener dette er viktig, ikke bare for ham, men for utviklere ved Interval som skapte denne teknologien, Vi mener innovasjon har en verdi, og patenter er måten å beskytte det, sier David Postman, Allens talsmann, til Wall Street Journal.

Saksøker ikke Microsoft
Siden Forbes mener Allen er god for 13,5 milliarder dollar, er det ikke nødvendigvis pengene han er ute etter.

At søksmålet kommer nå, skyldes at Allen har hatt en rekke mennesker til å gå gjennom patentporteføljen sin i en årrekke, for å se hva slags teknologi som er tatt i bruk.

Selskapene Allen saksøker er:

* Apple

* Google

* AOL

* Facebook

* Ebay

* Netflix

* Staples

* Yahoo

* You Tube

* Office Depot

* Office Max

Microsoft, hvor Allen fortsatt har en større eierpost, er ikke på listen over selskaper han saksøker.

Anbefalt teknologi
Noe av teknologien søksmålet omfatter, brukes av veldig mange nettbutikker.

Det dreier seg om teknologien som gjør at dersom en kunde kikker på ett produkt, vil nettsiden komme med anbefalinger om andre produkter som er relevante til det man kikker på.

Det samme gjelder når sosiale nettsteder kommer med anbefalinger når man kikker på noe.

Et annet av patentene gjør at lesere av en nyhetshistorie raskt får tilgang til andre historier som er relevant for den man leser.

Aktiv eier
Allen sluttet i Microsoft allerede i 1983, og har vært involvert i mange selskaper siden. Han eier fotballaget Seattle Seahawks og basketballaget Portland Trailblazers.

Han er også kjent for å ha betalt for Seattles rockemuseum, i en bygning tegnet av Frank Gehry. Men ikke alt han har tatt i har blitt til gull.

Blant annet tapte han åtte milliarder dollar da han satset på et kabelselskap, som han måtte slå konkurs.

Også Interval Research måtte han slå konkurs. Forskningslabben hadde over 100 vitenskapsfolk, forskere, og ingeniører ansatt.

Selskapet som drev med forskning på å skape teknologi for telekom, hadde etterhvert 300 patenter.

Ingen av de saksøkte selskapene har foreløpig kommentert søksmålet.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.