Software-selskapet Microsoft omsatte for 52,75 milliarder dollar i andre kvartal mot 51,73 milliarder dollar samme periode året før.

I forkant var det ventet at tekgiganten skulle få en omsetning på 52,94 milliarder dollar, ifølge CNBC som viser til analytikerselskapet Refinitiv.

Sammenlignet med samme kvartal året før hadde Microsoft en omsetningsvekst på 1,9 prosent. I forkant var det ventet en vekst på 2,3 prosent, noe som ville være den svakeste veksten Microsoft har hatt siden 2016.

Microsoft hadde videre et resultat før skatt på 16,4 milliarder dollar. Det er 12 prosent lavere enn resultat før skatt på 18,77 milliarder dollar i samme kvartal året før.

I etterhandelen steg Microsoft-aksjen fem prosent i minuttene etter at kvartalsrapporten ble publisert.

Siden tek-giganten opererer med et avvikende regnskapsår fra juli til juni, ble tallene for andre kvartal og ikke fjerde kvartal offentliggjort tirsdag.

Tapte 1,2 milliarder

Onsdag forrige uke varslet Microsoft at selskapet sier opp så mange som 10.000 ansatte ut 31. mars. Oppsigelsene kommer etter flere varslinger om kostnadskutt fra selskapets bedriftskunder.

Tek-giganten opplyste også at den ventet en lavere inntektsvekst fremover. På forhånd ventet selskapet å tape over én milliard som følge av nedbemanningen kombinert med revideringen av selskapets maskinvareutvalg og konsolideringen av leieavtaler.

I rapporten for andre kvartal bekreftet Microsoft at endringene har medført en merkostnad på 1,2 milliarder dollar for tekgiganten i andre kvartal.

Vokste med 31 prosent

Microsofts Intelligent Cloud-segment gjorde det særlig godt i andre kvartal.

Segmentet hadde en omsetning på 21,51 milliarder dollar – en oppgang på 18 prosent mot samme periode året før og noe høyere enn de 21,44 milliardene analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge CNBC som viser til tall fra StreetAccount.

Segmentet inneholder blant annet Microsofts skyplattform Azur. Rapporten viser ikke til konkrete tall for Azurs omsetning, men opplyser at omsetningen økte med 31 prosent, og var noe over forhåndsestimatet på rett under 31 prosent. I forrige kvartal økte omsetningen for Azur med 35 prosent.

Microsofts produktivitet og forretningsprosess-segment – som inneholder Microsoft 365s produktivitetsprogramvare, Linkedin og Dynamics – leverte inntekter på 17 milliarder dollar. Det er syv prosent mer enn det ventede tallet på 16,79 milliarder dollar.

Kjøpsanbefaling

Microsofts svake omsetningsvekst var i tråd med det enkelte investorer hadde ventet på forhånd.

Fordi det lenge har vært antatt at Microsoft er bedre skodd enn andre tek-selskaper, som Facebook-eier Meta, til å tåle en svekket økonomi, har aksjen lenge gjort det generelt bedre enn referanseindeksen Nasdaq. Men den siste tidens utvikling får investorene til å lure på om dette lenger er tilfellet, ifølge Bloomberg.

Mens teknologitunge Nasdaq har ledet an oppgangen på Wall Street de siste dagene, har Microsoft ikke klart å henge med.

Analytiker John DiFucci ved det globale investeringsfirmaet Guggenheim hadde i forkant av kvartalsrapporten kommet med en salgsanbefaling for Microsoft-aksjen. Salgsanbefalingen er den første Microsoft-aksjen har mottatt på hele tre år, skriver Bloomberg.

Satser titalls mrd. på KI

Siden toppen i desember 2021, har Microsoft-aksjen falt med nærmere 30 prosent. Nedgang og kjøpsanbefaling til tross, Microsoft fortsetter å investere.

Senest mandag ble det kjent at tekgiganten spytter inn flere milliarder dollar i firmaet OpenAI som står bak KI-språkroboten ChatGPT. Dette er tredje gang Microsoft investerer i OpenAI siden 2019.

Microsoft-sjef Satya Nadella nevnte ikke den eksakte prisen på tek-gigantens investering, men ifølge Bloomberg skal investeringen være på ti milliarder dollar. Etter dagens kursmål tilsvarer det omtrent 98 milliarder norske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.